DISTRIBUIȚI
International News
Former White House Chief Strategist Steve Bannon (R) greets fugitive Chinese billionaire Guo Wengui before introducing him at a news conference on November 20, 2018 in New York, on the death of of tycoon Wang Jian in France on July 3, 2018. (Photo by Don EMMERT / AFP)

Steve Bannon, fostul consilier însărcinat cu strategia al lui Donald Trump, şi un miliardar chinez exilat, Guo Wengui, au anunţat oficial o stranie alianţă, prin care vor acţiona împreună în vederea dezvăluirii crimelor comise, susţin ei, de către Guvernul chinez, începând cu moartea ”suspectă” a magnatului Wang Jian în Franţa, în iulie, relatează AFP, potrivit News.ro .

Potrivit celor doi, Partidul Comunist Chinez (PCC) se face vinovat de persecuţii în masă, atât în China, cât şi în străinătate. Iar moartea, prezentată ca accidentală, a preşedintelui conglomeratului HNA Wang Jian, la începutul lui iulie, în urma unei căderi, în Provence, ar fi doar una dintre numeroasele ilustrări ale acestui lucru.


Citește și : Președintele moldovean, Dodon, cere ca trupele ruse să rămână în Transnistria

Bannon şi Guo au anunţat marţi, într-o conferinţă de presă pe care au susţinut-o într-un mare hotel newyorkez, că urmează să ancheteze împreună, cu ajutorul unui fond – dotat cu 100 de milioane de dolari de către miliardar – cu privire la aceste crime, care merg de la încarcerarea arbitrară la asasinate făcute să arate ca sinucideri sau morţi accidentale, trecând prin tortură.

”Sute, dacă nu mii dintre chinezii cei mai talentaţi au dispărut sau au fost încarceraţi, s-au sinucis sau au murit în circumstanţe misterioase ori le-au fost confiscate bunurile”, a declarat Steve Bannon, care s-a declarat ”siderat” de faptul că ”nu există indignare”.

El a mers până la a compara decesul lui Wang Jian cu moartea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în Turcia şi cu atacurile vizând cetăţeni ruşi în Regatul Unit, atribuite guvernelor saudit şi, respectiv rus.

Guo Wengui, care a cerut azil în Statele Unite şi a cărui arestare a fost cerută de către Beijing, a prezentat, prin intermediul unor interpreţi, rezultatele unei anchete pe care a finanţat-o.

Această anchetă relevă, potrivit lui Guo, ”elemente suspecte” în cazul lui Wang şi sugerează că, în mod contrar faţă de concluziile poliţiei franceze, moartea magnatului nu ar fi accidentală.

Anchetatorii săi, care s-au dus în şase în rânduri în oraşul Bonnieux, în Provence, ar fi descoperit multiple ”anomalii”, şi anume cu privire la gărzile de corp care-l însoţeau pe Wang Jian atunci când a căzut. Aceste gărzi de corp ar fi reacţionat făcându-i ”acupunctură la nivelul feţei” şi refuzând alte ajutoare.

Citește și : Australia nu va semna Acordul ONU în domeniul migraţiei

În opinia lui Guo Wengui, care declara pentru AFP la sfârşitul lui 2017 că vrea să lupte pentru restaurarea democraţiei în China, Wang Jian a fost ucis pentru că ”ştia prea multe” despre legăturile dintre conglomeratul HNA şi autorităţile chineze.