DISTRIBUIȚI
EPA

Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump a acordat o nouă serie de graţieri cu câteva ore înainte de plecarea sa din funcţie, între beneficiari numărându-se şi fostul său strateg politic Steve Bannon, relatează dpa, AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Casa Albă a anunţat graţierea lui Bannon şi a altor 72 de persoane la primele ore ale zilei de miercuri, ziua ceremoniei de inaugurare a preşedintelui ales Joe Biden.


Citește și : Aproape 1000 de nemţi au fost răpuşi de coronavirus în utimele 24 de ore

În acelaşi timp, Trump a comutat pedepsele altor 70.

Bannon, unul din artizanii campaniei lui Trump dinaintea alegerilor din 2016, a fost arestat vara trecută şi eliberat pe cauţiune, fiind acuzat că a deturnat fonduri ale donatorilor într-o campanie vizând construirea unui zid la graniţa SUA cu Mexicul. Procesul său ar fi urmat să înceapă în mai.

Citește și : Eurodeputaţii cer transparenţă totală pentru contractele şi distribuirea vaccinurilor anti-COVID

Între beneficiarii acestei ultime salve de graţieri ale preşedintelui în exerciţiu se mai numără şi fostul primar democrat al Detroitului Kwame Kilpatrick, condamnat în 2013 la 28 de ani de închisoare pentru acte de corupţie care potrivit procurorilor au agravat criza financiară a oraşului, una din cele mai aspre pedepse pentru corupţie pronunţate vreodată împotriva unui politician american.

Pe lista lui Trump au mai intrat între alţii rapperul Lil Wayne, deţinător al mai multor premii Grammy, acuzat în decembrie de posesie ilegală de arme şi pasibil de 10 ani de închisoare, dar şi fostul inginer de la Google Anthony Levandowski, condamnat în august la 18 luni de închisoare pentru furt de secrete comerciale. Levandowski urma să-şi execute pedeapsa după îngrădirea pandemiei cu noul coronavirus.