DISTRIBUIȚI

Decizia preşedintelui american Joe Biden de a anula o parte din uriaşa datorie studenţească va costa statul federal 400 de miliarde de dolari, a estimat Biroul pentru buget al Congresului SUA, într-un raport publicat luni, citat marţi de AFP, potrivit agerpres.

Noua estimare, solicitată de aleşi conservatori şi venind de la un organism oficial şi apolitic, va turna probabil gaz pe focul polemicii care îi opune deja pe democraţi şi republicani în această chestiune, notează France Presse.


Citește și: NASA a lovit intenţionat un asteroid, o premieră pentru omenire – Black News

Republicanii îi acuză pe preşedintele Biden că face risipă cu această măsură, anunţată pe 24 august, şi afirmă că banul public ar putea fi folosit mult mai eficient.

Joe Biden a promis din timpul campaniei electorale că va şterge 10.000 de dolari din datoria americanilor care nu au beneficiat de o bursă federală pe parcursul studiilor universitare şi 20.000 de dolari din datoria celor cu venituri mai mici şi care au beneficiat de o astfel de bursă.

Această măsură, care îi priveşte pe americanii cu venituri sub 125.000 de dolari pe an, continuă să fie intens dezbătută, într-o ţară unde un an de facultate poate costa mai multe zeci de mii de dolari.

Citește și: Mexicanii cer dreptate pentru cei ’43’ de la Ayotzinapa: ‘Armata ŞTIE!’ – Black News

Estimarea costului presupus de punerea ei în aplicare alimentează la rândul ei o amplă dezbatere tehnică între experţi şi economişti, mai ales având în vedere incertitudinea legată de rambursările de credit realizate deja de foşti studenţi vizaţi de ştergerea datoriei.

„Chiar Biroul pentru buget al Congresului a calificat propria estimare ca fiind ‘ foarte incertă ‘. Suntem de acord”, a comentat un responsabil al Casei Albe.