DISTRIBUIȚI
dpa

Preşedintele german Frank Walter Steinmeier îi îndeamnă pe cetăţeni să susţină democraţia, în discursul de Crăciun ce urmează să fie difuzat miercuri pe posturile de radio şi televiziune din Germania, pus în avans la dispoziţia dpa, scrie agerpres.

Frank Walter Steinmeier remarcă în discurs că Germania trăieşte de 30 de ani în „unitate, libertate şi democraţie”, dar face apel la concetăţenii săi să nu considere acest lucru ca fiind „de la sine înţeles”. „Avem nevoie de democraţie, dar chiar în aceste momente democraţia are nevoie de noi!”, afirmă Steinmeier.


Citește și : Israelul se opune acordului turco-libian asupra frontierei maritime

„Democraţia noastră are nevoie cetăţeni cu încredere în sine, cu iniţiativă, bun simţ şi decenţă şi care dau dovadă de solidaritate. Ştiu că toate aceste calităţi există în voi, în această societate. Şi de aceea cred în noi, cred în această ţară”, spune şeful statului.

„Sunteţi parte a acestei democraţii, exprimându-vă votul, fiind activi politic, demonstrând pe străzi, susţinând un partid politic sau poate chiar lucrând într-un consiliu local, post pentru care este nevoie urgentă de sânge proaspăt în atâtea locuri. Pe scurt, aveţi în mâinile voastre o bucată din Germania”, se arată în discurs.

Frank Walter Steinmeier se referă în alocuţiunea de Crăciun şi la atentatul terorist din octombrie de la Halle, în care un extremist de dreapta a vizat o sinagogă, menţionând că a fost profund impresionat de imaginea uşii lăcaşului, care după atac purta urmele a circa 20 de gloanţe.

„Este un miracol că a rezistat”, mai spune preşedintele. „Este valabil şi pentru noi. Suntem puternici? Ne putem apăra? Suntem capabili să stăm cot la cot şi să ne apărăm unul pe celălalt?”.

Citește și : Pedepse cu închisoarea fără precedent pentru doi pedofili din Portugalia