DISTRIBUIȚI
Wallpaper Flare

Antisemitismul nu trebuie să mai rămână niciodată fără ripostă în Germania, a declarat luni preşedintele german Frank Walter Steinmeier, la comemorarea a 80 de ani de la primul transport de evrei din Berlin în est, relatează dpa, potrivit agerpres

„Niciodată nu mai trebuie ca opiniile sau acţiunile antisemite să rămână fără opoziţie şi reacţie publică”, a spus Steinmeier în cadrul unui eveniment organizat la memorialul Platform 17 din gara Grunewald din Berlin, de unde a pornit primul transport de evrei către Lodz, în Polonia, acum opt decenii.


Citește și : India înregistrează cel mai mic număr de infecţii din ultimele opt luni

„Cultura ebraică nu numai că face parte din cultura germană, ci a lăsat o amprentă profundă asupra ei şi a îmbogăţit-o”, a adăugat el.

Pe 18 octombrie 1941, primul aşa-zis „transport spre est” a plecat spre Lodz având la bord peste 1.000 de evrei, bărbaţi, femei şi copii. În aceeaşi lună a început deportarea sistematică de evrei şi din alte părţi din Germania, aminteşte dpa.

„Noi, germanii, purtăm în continuare vina care îi împovărează pe autorii uciderii organizate a evreilor din Europa, pe asistenţii şi pe susţinătorii lor”, a adăugat şeful statului german.

„Continuăm să resimţim ruşinea pentru separarea unor concetăţeni de-ai noştri din mijlocul societăţii, privarea lor de drepturi, deposedarea de bunuri şi în final trimiterea lor în călătoria spre moarte”, a mai spus Steinmeier.

Citește și : Tensiuni tot mai mari pe axa Bruxelles – Moscova: Rusia îşi SUSPENDĂ la NATO!

La rândul său, primarul Berlinului, Michael Muller, a făcut apel ca memoria Holocaustului să rămână vie şi democraţia să fie protejată în faţa ascensiunii extremismului de dreapta.

Libertatea, toleranţa şi democraţia trebuie apărate întotdeauna, a subliniat el.