DISTRIBUIȚI
eurojewcong.org

Suedia a pus vineri capăt unei crize politice de patru luni prin reconfirmarea de către parlament a premierului social-democrat Stefan Lofven, care a reuşit să neutralizeze extrema-dreaptă şi să salveze unul din ultimele guverne de centru-stânga din Europa, relatează AFP şi DPA, potrivit agerpres.

Acest vot de încredere vine după numeroase încercări eşuate de a forma un guvern după alegerile din septembrie, încheiate cu rezultate neconcludente.


Citește și: Trump A ANULAT deplasarea delegației americane la Davos

Noua coaliţie guvernamentală minoritară, care va fi prezentată şi instalată luni, va fi formată din social-democraţi şi Verzi, la fel ca între 2014 şi 2018.

Executivul va fi susţinut în Riksdag, parlamentul unicameral suedez, de Centru şi de liberali – membri ai opoziţiei la precedenta legislatură – pe baza unui acord programatic semnat săptămâna trecută.

Împreună, cele patru partide dispun de 167 din cele 349 de mandate, cu opt mai puţin decât majoritatea absolută de 175 de mandate.

Stefan Lofven a fost confirmat în parlament doar cu 115 voturi, în timp ce 77 aleşi s-au abţinut, iar 153 au votat împotrivă.

Citește și: Guvernul de la Roma adoptă venitul de cetăţenie și reforma pensiilor

În virtutea regulilor aşa-numitului „parlamentarism negativ” care prevalează în Suedia, un guvern este ales sau rămâne în funcţie atât timp cât o majoritate parlamentară nu adoptă o moţiune de cenzură împotriva sa.

Stefan Lofven a fost nevoit să facă importante concesii politice pentru a obţine sprijinul celor două formaţiuni de centru-dreapta, care au impus în special relaxarea legislaţiei muncii, scăderea taxelor pentru veniturile mari şi liberalizarea chiriilor pentru locuinţele noi.

Noul guvern Lofven va fi unul din cele mai firave din Suedia din ultimii 70 de ani, obţinând numai 32,7% din sufragii la alegerile legislative de la 9 septembrie.