DISTRIBUIȚI

Statutul oraşului Ierusalim nu poate fi soluţionat decât printr-o ‘negociere directă’ între israelieni şi palestinieni, a declarat miercuri secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la scurt timp după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a Israelului, transmite AFP, conform agerpres .

Guterres a amintit că el s-a pronunţat întotdeauna ‘contra oricărei măsuri unilaterale’ în cazul statutului Ierusalimului.


”Nu există alternativă la soluţia (coexistenţei, n.r.) a două state cu Ierusalimul drept capitală a Israelului şi a Palestinei”, a adăugat secretarul general al Naţiunilor Unite.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri că SUA recunosc oraşul Ierusalim drept capitală a statului Israel, anunţ ce marchează o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu.

Citește și : Benjamin Netanyahu : Orice acord de pace cu palestinienii trebuie să includă Ierusalimul drept capitală a Israelului

Totodată, Trump i-a cerut Departamentului de Stat al SUA să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim şi a anunţat că vicepreşedintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile. Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creştină, iudaică şi musulmană, n.r.) şi că Israelul are dreptul de a-şi decide propria capitală.