DISTRIBUIȚI

Guvernul polonez intenţionează să cumpere casa de vară a laureatei premiului Nobel Marie Curie, situată în suburbia pariziană Saint-Remy-les-Chevreuse, scoasă în prezent la vânzare, informează DPA, potrivit agerpres.

„Acest loc face parte din istoria Poloniei”, a declarat luni seara pe Twitter prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki.


Vezi și: Israelul a bombardat violent Gaza – VIDEO

Ideea de a cumpăra casa a apărut atunci când proprietatea a fost scoasă la vânzare pentru suma de 790.000 de euro (959.000 de dolari).

Casa are nevoie însă de lucrări de renovare evaluate la circa 200.000 euro, potrivit cotidianului Le Parisien.

Marie Sklodowska-Curie şi soţul ei, Pierre, au folosit proprietatea pe post de casă de vară între 1904 şi 1906, însă au abandonat-o la scurt timp după Pierre a murit într-un accident de maşină.

Dacă imobilul este cumpărat de guvernul polonez, acesta va servi drept muzeu care va expune realizările ştiinţifice ale savantei poloneze, alături de cele ale compatrioţilor ei, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al guvernul polonez, Piotr Mueller.

Citește și: ATAC ARMAT într-o școală din Rusia (VIDEO)! Mai mulți copii au fost uciși!

Maria Sklodowska-Curie s-a născut la Varşovia în 1867 şi a început studiile la Sorbona în 1891. A fost prima femeie care a câştigat un Premiu Nobel, împărţind această prestigioasă recompensă obţinută în 1903 pentru fizică cu soţul ei şi cu Henri Becquerel pentru cercetările lor de pionierat în domeniul radioactivităţii.

Savanta a câştigat şi un Premiu Nobel pentru chimie în 1911 pentru descoperirea a două elemente – radiu şi poloniu, acesta din urmă numindu-se după ţara ei natală. Sklodowska-Curie a fost prima persoană – şi rămâne singura femeie – care a câştigat de două ori Premiul Nobel.