DISTRIBUIȚI
REUTERS

Statul New York a anunţat joi că depune plângere împotriva organizaţiei de lobby pro-arme National Rifle Association (NRA) şi a influentului său şef Wayne LaPierre pentru fraudă financiară, având drept obiectiv dizolvarea acestui puternic grup conservator, relatează AFP, potrivit agerpres.

Procuroarea generală a statului New York, Letitia James, a afirmat că LaPierre şi alţi trei înalţi responsabili ai grupului de lobby au utilizat contribuţiile şi donaţiile membrilor timp de ani de zile ca pe „propria lor puşculiţă”, cheltuind zeci de milioane de dolari cu încălcarea legilor care reglementează funcţionarea organizaţiilor non-profit.


Citește și : Sancţiuni americane împotriva a 3 indivizi şi a unei companii pentru contrabandă cu combustibil şi droguri din Libia

Cei patru conducători „au furat substanţial din bunurile” grupului, a mai declarat procuroarea generală a New York-ului, până într-un asemenea grad că organizaţia de lobby care a injectat milioane de dolari în campaniile electorale republicane de-a lungul anilor este acum aproape insolvabilă.

Potrivit procuroarei, LaPierre a utilizat, printre altele, ilegal fonduri ale NRA pentru a-şi duce regulat familia în Bahamas pentru vacanţe de lux.

Şeful NRA a acceptat cadouri oneroase şi călătorii din partea furnizorilor NRA şi şi-a alocat 17 milioane de dolari în scop personal fără acordul consiliului de administraţie al organizaţiei.

„Influenţa NRA este atât de mare că organizaţia nu a fost controlată timp de decenii, în timp ce conducătorii săi bagă milioane de dolari în buzunare”, a declarat procuroarea generală a statului New York.

„NRA este plină de fraude şi de abuzuri şi de aceea încercăm astăzi să o dizolvăm, pentru că nicio organizaţie nu este deasupra legilor”, a adăugat ea.

Citește și : Grecia îşi afirmă disponibilitatea de a angaja negocieri cu Turcia

Preşedintele american Donald Trump a încurajat joi NRA să-şi mute sediul în Texas, la puţin timp după ce procurorul general al statului New York a anunţat că va urmări în justiţie organizaţia, relatează Reuters.

Trump a declarat pentru reporterii de la Casa Albă că Texasul ar fi un stat foarte bun pentru asociaţie, care îşi are sediul naţional în Fairfax, Virginia, la circa 30 km vest de Washington, dar care este înregistrată ca organizaţie non-profit în New York, unde îşi derulează majoritatea tranzacţiilor financiare.