DISTRIBUIȚI

Gruparea Statul Islamic (SI) a difuzat joi o înregistrare audio cu liderul său Abu Bakr Al-Baghdadi, primul mijloc de comunicare din partea liderului jihadist după aproape un an de zile, timp în care s-a vehiculat că ar fi fost ucis, relatează Reuters. 

Data la care a fost realizată înregistrarea de 46 de minute, difuzată de organizaţia media Al-Furqan, care are legături cu grupul jihadist, nu este clară. Baghdadi face însă referire la ameninţările lansate de Coreea de Nord la adresa Japoniei şi a Statelor Unite.


Publicarea înregistrării, în mare parte dedicată scripturilor, survine pe fondul speculaţiilor asupra soartei lui Baghdadi, care nu a mai dat niciun semn de viaţă de la difuzarea unei înregistrări audio în noiembrie 2016, la scurt timp după lansarea unei ofensive la Mosul, în care el le cerea oamenilor săi să lupte până la moarte. El ar fi părăsit oraşul la începutul anului, îndreptându-se probabil către frontiera irakiano-siriană.

Rusia a afirmat pe 22 iunie că este foarte probabil să-l fi omorât pe Al-Baghdadi în cursul unei lovituri aeriene la sfârşitul lunii mai în Siria, informaţie ce nu a fost confirmată la acel moment de nici o altă sursă.

Ulterior, ministrul american al apărării James Mattis a declarat că presupune că liderul grupării jihadiste Statul Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, este încă în viaţă.

Liderul Statului Islamic a apărut o singură dată în public în iulie 2014 la moscheea al-Nouri din Mosul, al doilea oraş ca mărime din Irak.