DISTRIBUIȚI
AP

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a revendicat luni atacul comis mai devreme asupra Academiei militare din Afganistan, situată la Kabul, soldat cu cel puţin cinci morţi în rândul soldaţilor, într-un context de mare tensiune ce relevă că insurgenţii şi-au înmulţit operaţiunile, relatează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit unui nou bilanţ al Ministerului Apărării afgan, atacul, care a început în zorii zilei după o primă explozie provocată de un atentator sinucigaş, s-a soldat cu ‘cinci morţi şi zece răniţi în rândul soldaţilor’, a indicat pentru agenţia de presă franceză generalul Dawlat Waziri.


Citeşte şi: Benjamin Netanyahu critică un proiect de lege privind Holocaustul

Potrivit acestuia, ‘atacul s-a terminat’, dar nicio confirmare a acestui fapt nu a putut fi obţinută dintr-o sursă independentă.

‘Doi atacatori sinucigaşi s-au aruncat în aer, alţi doi au fost ucişi de forţele noastre şi încă unul a fost prins viu’, a detaliat generalul, sugerând că atacul a fost comis de cinci atacatori. ‘Forţele afgane au confiscat un lansator de rachete, două puşti (de asalt) Kalaşnikov şi o vestă explozivă’, a adăugat el.

Statul Islamic a revendicat ‘atacul sinucigaş’ printr-un mesaj difuzat de agenţia de presă Amaq, organul său de propagandă, pe reţeaua Telegram.

Forţe speciale au fost trimise în cartierul unde se află Academia, un complex imens ocupând peste 40 de hectare în vestul capitalei afgane Kabul, ce a fost înconjurat total de forţele de securitate şi poliţie.

Acesta este al treilea atac în doar zece zile în capitala afgană după cel vizând un mare hotel de lux la 20 ianuarie şi explozia unei ambulanţe-capcană sâmbătă, atentate soldate în total cu sute de morţi şi răniţi.

Atacul de luni a început în jurul orei locale 05:00 (00:30GMT) cu tiruri de rachetă şi detonarea unui atacator kamikaze, urmate de focuri de arme automate şi RPG (grenade) împotriva batalionului instalat la intrarea în clădire.

Citește și : Donald Trump : „Am un extraordinar respect pentru femei. Extraordinar respect pentru femei”

‘Atacatorii au vrut să treacă de batalion’, a indicat Waziri.

Potrivit unui ofiţer din interiorul Academiei, este vorba de ‘al doilea batalion de infanterie al Diviziei 111 din Kabul’, instalat la intrarea în clădire şi însărcinat cu protecţia complexului.

‘O explozie puternică s-a produs la intrare, batalionul a ripostat. Nu cred că ar fi putut intra’, a declarat el la scurt timp după începerea atacului, adăugând că ‘se teme că ar putea să existe victime’.

Academia Marshall Fahim, un complex imens situat în vestul capitalei Kabul în cartierul Qargah, se ocupă de formarea personalului pentru armata afgană, aici antrenându-se de la cadeţi până la ofiţeri de stat major. Ea este considerată un fel de şcoală militară de elită în Afganistan şi a fost ţinta unui atac terorist în luna octombrie, când şi-au pierdut viaţa 15 cadeţi.

În mod normal, potrivit unui profesor, aici se află ‘cel puţin 4.000 de persoane, de la cadeţi şi ofiţeri până la 300-500 instructori’ afgani şi străini.

Citeşte şi: Recep Tayyip Erdogan : Turcia va “curăţa” întreaga sa frontieră cu Siria

‘Dar în această dimineaţă, pentru că era zi nelucrătoare, erau numai cadeţi şi ofiţerii de serviciu’, a precizat acesta, precizând că nu se afla în timpul atacului la Academie.

Preşedinţia afgană a decretat luni zi nelucrătoare la Kabul ‘pentru a se ocupa de răniţi’ după carnagiul provocat sâmbătă în centrul oraşului de o ambulanţă-capcană, care a făcut peste 100 de morţi şi 235 de răniţi.