DISTRIBUIȚI
The Indian Express

Statul Haryana din India a blocat vineri accesul la internet în majoritatea districtelor, după ce au avut loc ciocniri între agricultorii (fermierii) care protestau şi grupuri de contramanifestanţi care strigau sloganuri împotriva fermierilor, transmite Reuters, potrivit agerpres

Agricultorii cer guvernului să retragă trei legi noi, despre care susţin că le afectează mijloacele de trai în favoarea marilor achizitori privaţi.


Citește și : Antonio Guterres s-a vaccinat anti-COVID şi cere ca toată lumea să aibă acces la vaccin

Guvernul statului a informat printr-o circulară că accesul la internet de pe dispozitivele mobile nu va fi permis până sâmbătă la ora locală 17.00 în 15 din cele 22 de districte din Haryana.

Forţele de ordine au recurs vineri la gaze lacrimogene şi bastoane pentru a opri violenţele la Singhu, unul din locurile apropiate de capitala New Delhi unde au avut loc proteste. Joi noaptea, autorităţile încercaseră să împrăştie manifestanţii din estul aceleiaşi localităţi, dar agricultorii au refuzat să plece, iar peste noapte li s-au alăturat alte mii de protestatari, după marşuri de noapte. Liderii manifestanţilor au susţinut că retragerea ar însemna o capitulare.

„Îngrijoraţi de autoritarismul poliţiei, mii de fermieri care nu participau la protest au venit acum să ne susţină mişcarea”, a declarat vineri Rakesh Tikait, preşedintele unuia din cele mai mari sindicate ale agricultorilor, Bharti Kisan.

Violenţele au început de marţi, când s-a sărbătorit printr-o paradă militară ziua naţională a Indiei, iar ciocnirile protestatarilor cu poliţia s-au soldat cu un mort şi sute de arestări.

Citește și : Datele personale ale olandezilor au fost FURATE din programul de monitorizare a cazurilor de COVID

Guvernul indian, condus de premierul Narendra Modi, a introdus noile legi în septembrie anul trecut. Măsurile au fost urmate de proteste şi de ocuparea timp de două luni a unora din principalele căi de acces către New Delhi.

Liderii agricultorilor acuză că legile constituie o încercare de a eroda mecanismul tradiţional care le asigură fermierilor un preţ minim de subzistenţă la orez şi grâu. De cealaltă parte, guvernul susţine că reformele vor crea noi oportunităţi şi avertizează că nu va ceda. Modi are în continuare o majoritate confortabilă în parlamentul Indiei, deşi protestele încep să îi erodeze susţinerea la nivel naţional.