DISTRIBUIȚI

Un puternic incendiu de vegetaţie, care a cuprins dealurile afectate de secetă din sud-vestul statului american Colorado, va fi înteţit de rafalele de vânt, au estimat meteorologii pentru luni, cea de-a unsprezecea zi de la izbucnirea flăcărilor în zona în care peste 2.000 de locuinţe au fost deja evacuate, informează Reuters, potrivit agerpres.

”Nu este o veste bună pentru ei”, a declarat Bob Oravec, meteorolog în cadrul Centrului de prognoză din College Park, Maryland, al Serviciului naţional de Meteorologie (NWS). ”Nu se întrevăd precipitaţii, iar vântul va sufla toată ziua cu 15 mile/oră (24 km/oră). Este o combinaţie nefastă”, a adăugat el.


Citeşte şi: Un avion de vânătoare american s-a prăbuşit în mare

Rafale de vânt mai puternice, de 35-45 mile/h (56-72 km/h), au înteţit incendiul de vegetaţie de la nord de Durango, în mare parte necontrolat, aria afectată dublându-se de sâmbătă până duminică.

În prima parte a zilei de luni nu au fost anunţate noi zone arse de incendiul supranumit ”416 Fire” care afectează sud-vestul statului Colorado însă, potrivit celor mai recente informaţii, aproape 17.000 acri (6.880 hectare) fuseseră mistuiţi de flăcări până duminică seară, o zonă mai mare decât Manhattan.

Peste 800 de pompieri s-au luptat cu incendiul de la nord de Durango, controlat în proporţie de 10%, a anunţat Echipa de gestionare a incidentelor din Rocky Mountain.

Citeşte şi: Preşedintele SUA se dezlănţuie împotriva aliaţilor din NATO

Nicio structură nu a fost distrusă până în prezent în urma incendiului de vegetaţie, însă acesta se afla la doar câteva sute de metri de locuinţe, mai multe aeronave speciale aruncând apă şi materiale ignifuge pentru limitarea înaintării flăcărilor, conform datelor Inciweb, o agenţie specializată în colectarea informaţiilor despre incendii. Potrivit acesteia, se estimează că incendiul va fi controlat în totalitate la 30 iunie.

NWS a plasat zone vaste din regiunea supranumită ”Patru Colţuri” (Utah, Colorado, New Mexico şi Arizona) sub cod roşu de pericol de incendiu ca urmare a condiţiilor de secetă.

O suprafaţă aproape record de 10 milioane de acri (4 milioane de hectare) au fost mistuite de flăcări în incendii de vegetaţie pe teritoriul Statelor Unite, conform Centrului naţional de coordonare între agenţii.