DISTRIBUIȚI
twitter

Un tribunal din California a decis marţi în favoarea companiilor din Silicon Valley care contestau îngheţarea unor vize de muncă decisă de preşedintele american Donald Trump în luna iunie, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Curtea a respins tentativa administraţiei Trump de a instaura restricţii în manieră accelerată şi de a eluda procesul public normal’, a declarat organizaţia Bay Area Council, care reprezintă interesele companiilor din Golful San Francisco, unde îşi au sediul majoritatea giganţilor din industria de înaltă tehnologie.


Citeşte şi: Riadul respinge orice implicare în asasinarea lui Mohsen Fakhrizadeh

În luna iunie, Donald Trump, a cărui campanie prezidenţială traversa o perioadă dificilă, anunţase îngheţarea acordării Cărţilor Verzi şi a anumitor vize de muncă, printre care H-1B, foarte utilizate în sectorul IT şi de înaltă tehnologie.

Ordinul său a provocat protestele şefilor Google, Apple şi ai altor companii, şi contestări în justiţie din partea unor organizaţii precum Camera Americană de Comerţ şi Bay Area Council.

Guvernul nu a reuşit ‘să demonstreze că există motive întemeiate pentru a se dispensa’ de prevederile şi procedurile administrative cerute, a declarat instanţa din California, în decizia sa în favoarea reclamanţilor.

Judecătorul Jeffrey White a decis să suspende două reglementări ale administraţiei care ar fi obligat companiile să plătească salarii mai mari angajaţilor recrutaţi cu vize H1-B şi să restrângă tipurile de locuri de muncă ce îndeplineau condiţiile pentru această viză.

Avocaţii guvernului au invocat pandemia şi criza economică pentru a justifica eludarea procesului administrativ clasic, un argument respins de judecător, care nu a văzut o ‘extremă urgenţă’.

În iunie, preşedintele Trump dăduse asigurări că dorea să-i ajute pe lucrătorii americani, confruntaţi cu o creştere puternică a şomajului din cauza pandemiei.

Citeşte şi: Directorul Frontex se apără în faţa europarlamentarilor

Înăsprirea politicii în materie de imigraţie ‘va împiedica firmele americane, în tehnologie şi alte domenii, să recruteze bărbaţii şi femeile de care au nevoie pentru a-şi întări personalul, a relansa economia şi a alimenta inovaţia’, a acuzat Jason Oxman, preşedintele Information Technology Industry Council, o asociaţie profesională din care fac parte peste 70 de societăţi, printre care Apple, Amazon, Google, Facebook şi Microsoft.

În comunicatul de marţi, Bay Area Council aminteşte că ‘în Golful San Francisco, 40-45% dintre companiile din tehnologie au fost fondate de antreprenori imigranţi’ şi că, ‘din 91 de ”unicorni” (firme nelistate la bursă care valorează peste un miliard de dolari – n.red.), recent chestionate în toată ţara, peste jumătate aveau cel puţin un fondator imigrant’.