DISTRIBUIȚI
YouTube

Statul australian Queensland a înregistrat duminică un caz de infectare locală cu noul coronavirus, cel mai recent dintr-o serie de focare izolate consemnate în ultimele luni în ţară, informează Reuters, potrivit agerpres.  

Situaţia din Queensland vine după ce un grup de infecţii cu varianta delta, foarte contagioasă, a crescut ajungând la nouă cazuri în New South Wales, cel mai populat stat al Australiei, ceea ce a determinat autorităţile sanitare să extindă regulile privind obligativitatea purtării măştii.


Citește și : Putin încearcă să ofere partidului la putere în Rusia un impuls preelectoral

„Ştim că această tulpină, care devine dominantă, este extrem de contagioasă şi că unele persoane o răspândesc mai mult decât altele, iar ceea ce dorim să evităm în acest stadiu este un eveniment de răspândire de mare amploare”, a declarat premierul statului New South Wales, Gladys Berejiklian.

Australia a înregistrat succes în gestionarea răspândirii coronavirusului prin închiderea rapidă a frontierelor, impunerea distanţării fizice şi respectarea regulilor de către comunităţi, raportând puţin peste 30.300 de cazuri şi 910 decese asociate COVID-19.

Ţara a întâmpinat însă dificultăţi în implementarea programului de vaccinare, iar statele au fost afectate în ultimele luni de focare de mici dimensiuni, împiedicate să se răspândească rapid prin urmărirea contactelor, izolarea a mii de persoane odată sau carantine.

Statul Victoria, care a fost afectat la începutul acestei luni de un focar restrâns de cazuri de infectare cu varianta delta – detectată pentru prima dată în India – şi care a impus măsura izolării a cinci milioane de locuitori timp de două săptămâni, nu a înregistrat cazuri noi duminică, după ce un caz a fost depistat în ziua precedentă.

Conform datelor guvernamentale, doar aproximativ 4 procente din populaţia adultă din Australia de 20 de milioane de locuitori au fost complet vaccinate, în timp ce aproximativ 25 de procente au primit cel puţin prima doză.

Citește și : SUA donează 2,5 milioane de doze de vaccin Taiwanului

Duminică, guvernul statului Victoria a anunţat că va investi 5 milioane de dolari australieni (4 milioane de dolari americani) pentru a susţine fabricarea unui vaccin local contra COVID-19 bazat pe tehnologia ARN mesager (ARNm), o colaborare între Institutul de Ştiinţe Farmaceutice Monash şi Institutul Doherty. Faza 1 a studiului clinic asupra vaccinului va debuta în luna octombrie, pe aproximativ 150 de persoane, rezultatele fiind aşteptate în prima jumătate a anului 2022.

Australia a fabricat pe plan intern vaccinul AstraZeneca, însă liniile directoare naţionale recomandă administrarea acestuia doar persoanelor de 60 de ani şi peste această vârstă.