DISTRIBUIȚI
Semnele Timpului

Deputaţii din statul Georgia, în sudul Statelor Unite, au votat vineri o lege antiavort, cea mai strictă din ţară în materie de posibilă perioadă de intervenţie, în ciuda ameninţărilor cu boicotul ale starurilor de la Hollywood, relatează sâmbătă France Presse, scrie Agerpres.

„Georgia acordă o mare valoare vieţii. Îi apărăm pe cei nevinovaţi şi vorbim în numele celor care nu pot vorbi pentru ei înşişi”, a comentat guvernatorul republican al statului Brian Kemp.


Citește și : The Telegraph: Theresa May ar trebui să se retragă de dragul Brexit-ului

Zeci de vedete ale cinematografiei americane, printre care Ben Stiller, Alec Baldwin şi Alyssa Milano, i-au scris lui Brian Kemp, avertizând că nu vor mai lucra în Georgia, o destinaţie populară pentru filmări, dacă legea este promulgată.

Parlamentul Georgiei, un stat conservator şi religios, a votat această lege antiavort, denumită ”Heartbeat Bill”, cu o singură excepţie pentru complicaţii medicale, dar nu şi pentru victimele violului şi incestului.

Grupurile pentru drepturile omului denunţă un text ce interzice avortul înainte ca majoritatea femeilor să afle dacă sunt însărcinate.

„Dacă guvernatorul Kemp promulgă această lege, ACLU are doar un singur lucru de spus: ne vedem la tribunal”, a declarat Andrea Young, responsabilă pentru Georgia a acestei puternice organizaţii de apărare a drepturilor civice.

Aşa-numita „Lege a bătăilor inimii” a fost deja votată în mai multe state americane precum Kentucky şi Iowa, unde a fost imediat blocată de judecători. La 20 martie, parlamentul Mississippi de asemenea a adoptat-o.

Citește și : Zi decisivă pentru Slovacia: A început votul pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale

Curtea Supremă a legalizat avortul în Statele Unite în 1973, hotărând că femeile pot întrerupe o sarcină atât timp cât fătul nu este viabil. Dincolo de aceasta, fiecare stat poate restricţiona sau interzice avorturile, cu excepţia cazului în care viaţa sau sănătatea mamei este în pericol.

Dar de la venirea a doi judecători desemnaţi de Donald Trump la Curtea Supremă, balanţa se înclină în tabăra conservatoare, alimentând speculaţiile despre o posibilă evoluţie a acestei jurisprudenţe.