DISTRIBUIȚI
NRT News

O statuie irakiană, distrusă de gruparea jihadistă Stat Islamic, a fost reprodusă şi inaugurată miercuri în Piaţa Trafalgar din Londra, într-o iniţiativă care celebrează cultura irakiană, potrivit AFP, potrivit news.ro .

Această statuie a unui Lammasu, taur cu aripi şi faţă umană, a fost realizată de un artist american de origine irakiană, Michael Rakowitz, din 10.500 de cutii de conserve de sirop. Ea măsoară 4,5 metri înălţime şi cântăreşte şase tone. A fost numită „The invisible enemy should not exist” („Duşmanul invizibil nu ar trebui să existe”).


Citește și : Spania : Poliţia a arestat doi agenţi de poliţie catalani aflați cu Carles Puigdemont în momentul arestării lui

Este vorba despre o replică a unei statui ridicate în anul 700 înainte de Hristos, la porţile oraşului Ninive, în Mesopotamia. Statuia a fost distrusă de gruparea Stat Islamic în 2015 în situl arheologic Nimroud.

„Pentru mine, această statuie reprezintă multe lucruri”, a spus Michael Rakowitz pentru AFP. „Evocă la fel de bine dezumanizarea poporului irakian cât şi pierderile pe care le-a suferit”.

Realizarea se înscrie într-un proiect care vizează reproducerea a 7.000 de obiecte şi opere de artă furate din muzeele irakiene sau distruse de când a început războiul din Irak, în 2003.

Alegerea cutiilor de conserve de sirop a fost făcută pentru a reprezenta o industrie care a fost înfloritoare în Irak, înainte de prăbuşirea ei din cauza războiului.

Ridicarea acestei statui la Londra constituie „un act de rezistenţă” împotriva extremismului islamist, a afirmat primarul capitalei, Sadiq Khan. „Transmite un mesaj clar: nu vom ceda provocărilor şi nu ne vom lăsa intimidaţi, vom rămâne uniţi”, a declarat el pentru AFP.

Opera a fost instalată pentru doi ani pe unul dintre cele patru socluri care mărginesc Piaţa Trafalgar, pe cel pe care nu a fost poziţionată nicio sculptură permanentă.

După 1998, soclul a fost utilizat pentru prezentări temporare de opere de artă, precum o machetă a vaporului lui Nelson închis într-o sticlă gigant, realizată de artistul anglo-nigerian Yinka Shonibare, sau o sculptură reprezentând-o pe artista britanică Alison Lapper pe când era însărcinată, realizată de artistul britanic Marc Quinn.

Citește și : Venezuela : Un presupus incendiu a făcut 68 de morţi într-un comisariat