DISTRIBUIȚI
Iran Review

Statele Unite au anunţat vineri suspendarea acordării unor fonduri în valoare de 230 de milioane de dolari care urmau să fie destinate stabilizării Siriei, motivul invocat fiind implicarea sporită a altor state în proiecte legate de această iniţiativă, informează agenţiile AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

‘În urma contribuţiilor partenerilor cheie, secretarul de stat (Mike) Pompeo a autorizat Departamentul de Stat să reorienteze circa 230 de milioane din fondurile pentru stabilizarea Siriei’, a precizat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Heather Nauert.


Citește și : Ameninţări cu bombă: Un avion de pasageri a aterizat de urgenţă în Grecia

Potrivit Departamentului american de Stat, contribuţiile totale promise de parteneri până în prezent pentru stabilizarea şi reconstrucţia zonelor din Siria recucerite de la jihadişti au ajuns la suma totală de circa 300 de milioane de dolari.

Arabia Saudită a transmis tot vineri că oferă 100 de milioane de dolari pentru proiecte ale coaliţiei internaţionale conduse de SUA destinate stabilizării părţii de nord-est a Siriei, zonă eliberată de sub ocupaţia grupării jihadiste Statul Islamic (SI) şi aflată în prezent sub controlul forţelor arabo-kurde sprijinite de coaliţia internaţională antijihadistă.

În plus, potrivit purtătoarei de cuvânt Heather Nauert, Emiratele Arabe Unite (EAU) au promis la rândul lor un ajutor de 50 de milioane de dolari, promisiune avansată la reuniunea desfăşurată la Bruxelles pe 12 iulie şi care a avut ca temă lupta împotriva grupării SI.

Decizia Washingtonului de a suspenda acordarea acestor fonduri nu afectează ajutorul umanitar şi ‘nu semnifică o slăbire a determinării noastre de a ne atinge obiectivele strategice în Siria’, a subliniat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat.

Citește și : Germania, Turcia, Rusia şi Franţa ar putea organiza o reuniune pe tema crizei din Siria

‘Suntem pregătiţi să rămânem în Siria până la înfrângerea totală a SI şi rămânem hotărâţi să ne asigurăm de retragerea forţelor iraniene şi a aliaţilor lor’, a conchis Heather Nauert.