DISTRIBUIȚI

Statele Unite suferă de „isterie” din cauza incapacităţii de a găsi o alternativă la Acordul nuclear internaţional pe care preşedintele Donald Trump a decis să îl abandoneze, a afirmat vineri un oficial din cadrul Ministerului iranian de Externe, informează cotidianul Times of Israel, potrivit mediafax.

„Statele Unite s-au retras dintr-un acord complet şi legitim obţinut prin negocieri, iar acum suferă de isterie cronică pentru că nu pot găsi alternativă la el”, a declarat Bahram Ghasemi, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe.


Citește și : Şapte morţi și 33 de răniți în accidentul unui autocar cu turişti străini în Cuba

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a declarat joi, în Egipt, că Statele Unite vor colabora cu aliaţii din Orientul Mijlociu pentru evacuarea tuturor militarilor iranieni din Siria.

Statele Unite vor organiza în februarie, în Polonia, un summit care are obiectivul promovării stabilităţii în Orientul Mijlociu, cu accent pe contracararea influenţei Iranului, a anunţat vineri Mike Pompeo. „Vom aduce împreună zeci de ţări din lume”, a declarat Mike Pompeo, precizând că reuniunea va avea loc pe 13-14 februarie în Polonia. „Liderii acestor ţări se vor concentra pe stabilitatea Orientului Mijlociu, pe pacea, libertatea şi securitatea acestei regiuni, iar acest lucru include elementul important de a ne asigura că Iranul nu are influenţă destabilizatoare”, a precizat Mike Pompeo. În afară de Statele Unite, la reuniune vor participa lideri ai ţărilor din Asia, Africa, Europa şi Orientul Mijlociu.

Citește și : Merkel: Acordul încheiat între UE şi Turcia pentru stoparea migraţiei ‘nu funcţionează corespunzător’

Reuniunea reprezintă cel mai nou pas în campania Statelor Unite de presiuni asupra Iranului. Tensiunile americano-iraniene s-au amplificat după ce preşedintele Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear internaţional. Donald Trump a somat Iranul să renunţe total la activităţile nucleare şi balistice. Uniunea Europeană, Rusia şi China au decis menţinerea Acordului atomic cu Iranul.