DISTRIBUIȚI
Reuters

Statele Unite și China vor deschide un dialog prin internediul negociatorilor delegați ai acestora, Robert Lighthizer, reprezentantul Comerțului și Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei, ambii americani, respectiv Liu He, vicepremierul chinez, pe tema comerțului bilateral, scrie agenția Reuters, potrivit mediafax.

Întrevederea oficială, care are loc joi, își propune normalizarea relațiilor economice dintre cele două state ce se află într-un război comercial de peste 15 luni și evitarea aplicării sancțiunilor americane, de creștere a ratei tarifului pentru produsele chineze, programată pentru data de 15 octombrie.


Citește și : UE transmite Londrei că trebuie să facă mai multe concesii pentru un acord Brexit în ultimul moment

Este prima dată când se reiau negocierile bilaterale după eșecul încercărilor de soluționare a tensiunilor din cadrul unei întâlniri similare la sfârșitul lunii iulie.

Cei trei oficiali participanți la sesiunea de negocieri, americanii Robert Lighthizer și Steven Mnuchin și chinezul Liu He, vor încerca să armonizeze pozițiile celor două state astfel încât creșterea ratei tarifului, de 250 de miliarde de dolari pentru bunurile din China, programată a fi implementată pe 15 octombrie, să fie evitată.

Negocierile dintre cele două state vin la scurt timp după decizia de luni a Statelor Unite de a lista 28 de organizații chineze, acuzate de încălcarea drepturilor umane ale minorităților musulmane din provincia Xinjiang. Ulterior, la o zi distanță, președintele american, Donald Trump a decis impunerea de vize pentru toți oficialii chinezi conectați cu evenimentele din Xinjiang.

Dacă negocierile de joi vor eșua, se preconizează că, la mijlocul lunii decembrie, aproape toate bunurile de origine chineză vor face obiectul tarifelor punitive impuse de autoritățile americane.

Secretarul pentru Comerț al Statelor Unite, Wilbur Ross, a comunicat, printr-o declarație emisă joi, la Sydney, că tarifele sunt în vigoare, atrăgând atenția Beijingului asupra măsurilor Washingtonului. „Nouă nu ne plac tarifele; în fapt, am prefera să nu le folosim, dar după ani de discuții fără nicio acțiune, tarifele reușesc, în final, să atragă atenția Chinei asupra preocupărilor noastre”, a declarat secretarul Ross.

Citește și : Trump califică drept ‘patetică’ declarația lui Biden privind destituirea președintelui SUA

Cele două părți implicate în negocieri se află în dispute de natură comercială ca urmare a solicitărilor făcute de autoritățile Statelor Unite pentru protejarea proprietății intelectuale americane în China, pentru încheierea furturilor cibernetice și transferului forțat de tehnologie către firmele chineze, pentru reducerea subvențiilor industriale și pentru creșterea accesului companiilor americane la piața chineză.