DISTRIBUIȚI
stiripesurse.ro

Statele Unite au anunţat vineri că menţin Cuba pe lista ţărilor care nu cooperează suficient împotriva terorismului, informează Reuters, potrivit agerpres

Evaluarea secretarului de stat Antony Blinken, publicată în Registrul Federal al SUA, include Cuba pe o listă scurtă, alături de Iran, Coreea de Nord, Venezuela şi Siria.


Citește și : Noul preşedinte al Timorului de Est vrea extinderea cooperării cu China

Conform legii, Departamentul de Stat american trebuie să prezinte anual această listă Congresului.

Ministrul de externe cubanez Bruno Rodriguez anticipase de joi decizia Washingtonului şi numise un proiect de notă semnat de Blinken în 11 mai drept „o nouă minciună” din partea SUA.

„Statele Unite insistă încă o dată cu calomnia de a afirma că Cuba nu cooperează suficient împotriva terorismului”, a scris Rodriguez pe Twitter, apreciind că este „un pretext pentru continuarea unui război economic neîncetat, repudiat de toată lumea”.

Evaluarea SUA este aproape identică cu cea de anul trecut, care a menţinut poziţia precedentei administraţii, conduse de preşedintele Donald Trump. Chiar înainte de sfârşitul mandatului său la Casa Albă, acesta a desemnat Cuba, printr-o decizie separată, şi drept stat care susţine terorismul, o decizie despre care administraţia Biden afirmă că este în curs de revizuire.

Un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane a declarat agenţiei Reuters că decizia de vineri este rezultatul unei evaluări a „obiectivelor antiteroriste privind ţara respectivă şi o estimare realistă a capacităţilor acesteia”.

Actuala administraţie, sub preşedinţia lui Joe Biden, a relaxat luni unele restricţii legate de Cuba, moştenite de la Trump, cum ar fi cele privind sumele de bani trimise şi călătoriile în insula cu regim comunist.

Citește și : Un înalt oficial nipon, ARESTAT pentru o presupusă agresiune într-un tren

Guvernul de la Havana a apreciat că noile măsuri sunt lipsite de detalii, motivate politic şi insuficiente.

Tensiunile în relaţiile bilaterale americano-cubaneze au crescut în urma unor semnale potrivit cărora Cuba, Nicaragua şi Venezuela ar putea fi excluse de la Summitul Americilor, care va fi găzduit luna viitoare de Statele Unite. Reuters apreciază că un posibil boicot din partea tot mai multor lideri, inclusiv a preşedintelui mexican Andres Manuel Lopez Obrador, ar risca să producă un moment jenant pentru Biden.