DISTRIBUIȚI

Statele Unite şi Coreea de Sud au început sâmbătă un exerciţiu naval care implică trei portavioane americane, lansând astfel un avertisment clar regimului de la Phenian, relatează agerpres .

Exerciţiul, care va dura trei zile, are loc în apele situate pe coasta de est a Peninsulei Coreene, în timp ce preşedintele american, Donald Trump, îşi continuă turneul în Asia.


Pe lângă cele trei portavioane, manevrele militare implică 11 nave americane şi şapte vase sud-coreene care sunt dotate cu rachete de apărare.

Citiți și : După 20 de ani , Statul Nebraska reia aplicarea pedepsei cu moartea

Potrivit unui comunicat dat publicităţii de armata sud-coreeană, exerciţiul are obiectivul de a spori capacităţile de lovituri aeriene ale celor două ţări şi a demonstra „o voinţă puternică şi o serioasă pregătire militară pentru a învinge orice provocare din partea Coreii de Nord cu o forţă dominantă în eventualitatea unei crize”.

Este primul exerciţiu militar derulat în comun de trei portavioane americane în Pacificul de Vest după manevrele efectuate în 2007 în apropierea Insulei Guam, a subliniat armata americană.

În acest timp, preşedintele american, Donald Trump, continuă să îl atace verbal pe omologul său nord-coreean. Într-un discurs ţinut vineri în faţa liderilor forumului Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC) la Danang, în Vietnam, el a declarat că viitorul regiunii „nu trebuie să fie ţinut ostatic de fanteziile nebuneşti ale unui dictator care doreşte să facă cuceriri violente şi şantaj nuclear”.