DISTRIBUIȚI

Statele Unite consideră că violenţele care au forţat mai mult de 600.000 de etnici rohingya să fugă din Myanmar de la sfârşitul lunii august ‘constituie o epurare etnică’ împotriva acestei minorităţi musulmane, a declarat miercuri secretarul de stat american Rex Tillerson, relatează agerpres .

‘Autorii acestor atrocităţi trebuie să fie traşi la răspundere’, a afirmat Tillerson într-un comunicat, acuzând ‘membri ai armatei şi forţelor de securitate birmane, precum şi grupuri locale de autoapărare’.


Rex Tillerson a mers în Myanmar la jumătatea lunii noiembrie, unde s-a întâlnit separat cu şeful armatei şi cu lidera guvernului, Aung San Suu Kyi. De la începutul acestei noi crize a musulmanilor rohingya declanşată la sfârşitul lunii august, Statele Unite ale Americii au evitat să o acuze pe laureata premiului Nobel pentru Pace Aung San Suu Kyi, însă au acuzat în mod deschis armata birmană.

Citește și : Ratko Mladic CONTESTĂ sentinţa dată de TPIY şi face apel într-o altă instanţă

Până acum, Washingtonul a refuzat, spre deosebire de Naţiunile Unite, să vorbească despre o ‘epurare etnică’.

Ca răspuns la atacurile rohingya, armata birmană a lansat o campanie de represalii în statul Rakhine, din vestul Myanmarului.

Mai mult de 600.000 de rohingya au fugit de la sfârşitul lunii august în Bangladeshul vecin, jumătate dintre aceştia fiind copii. Ei au fost martori ai atrocităţilor, ai violurilor şi crimelor comise de militari birmani, acuzaţi că doresc să cureţe regiunea de musulmani.

Şeful diplomaţiei americane a condamnat din nou atacurile imputate rebelilor rohingya. ‘Nici o provocare nu poate justifica atrocităţile oribile care au urmat’, a spus el, cerând o ‘anchetă credibilă şi independentă’ la faţa locului.