DISTRIBUIȚI
defence world

Statele Unite ale Americii vor înceta aprovizionarea cu arme a miliţiei kurde YPG, potrivit ministrului de Externe din Turcia, Mevlut Cavusoglu, care a spus că preşedintele american Donald Trump a făcut această promisiune în timpul unei convorbiri telefonice cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, informează news.ro .

YPG este principala formaţine kurdă din cadrul Forţelor Democratice Siriene, o alianţă a miliţiilor arabe şi kurde care luptă din luna iunie împotriva grupării Statul Islamic în Raqqa.


Casa Albă a transmis că face „ajustări” pentru a sprijini partenerii din Siria, fără să menţioneze, însă, denumirea YPG.

Turcia se plânge de multă vreme pe tema sprijinului american pentru acest grup.

Washington a considerat YPG drept un partener-cheie în lupta împotriva aşa-numitului Stat Islamic. Însă, Ankara îi cataloghează pe luptătorii care aparţin acestui grup drept terorişti.

Potrivit Turciei, YPG este o extensie a Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), un grup împotriva căruia luptă de mai multe decenii în sud-estul ţării.

Citește și : Franța : Benjamin Griveaux a fost promovat în funcţia de purtător de cuvânt al Guvernului

Totuşi, SUA consideră că YPG este un grup distinct faţă de PKK. În mai, Washington a anunţat că va aproviziona cu arme luptătorii kurzi din Forţele Democratice Siriene (SDF) – o alianţă multietnică şi multireligioasă formată din luptători kurzi, miliţii arabe şi asiriene, care au lansat în noiembrie ofensiva de recapturare a capitalei de-facto a ISIS, Rakka. Anterior, SUA înarmase doar luptătorii arabi ai SDF.

„Preşedintele Trump şi-a informat generalii într-un mod foarte deschis că YPG nu va mai primi arme”, a declarat Mevlut Cavusoglu, potrivit Hurriyet Daily News.

Potrivit ministrului, Trump l-a asigurat de acest lucru pe Erdogan, după ce preşedintele turc şi-a exprimat din nou îngrijorarea cu privire la continuara aprovizionării YPG cu arme şi vehicule blindate.