DISTRIBUIȚI
Uniunea Europeană

Cele 28 de state membre nu au reuşit miercuri să ajungă la un acord cu privire la o definiţie a produselor financiare care pot fi catalogate drept „verzi” şi „sustenabile”, un semnal negativ care vine în aceeaşi zi în care Comisia Europeană şi-a prezentat Pactul ecologic european, informează AFP şi Reuters, scrie agerpres.

Lista UE care cuprinde activităţile sustenabile pentru investiţii este destinată să definească ceea ce este verde şi ceea ce nu este, un efort care ar putea să fie utilizat drept exemplu de guvernele din întreaga lume.


Citește și : Procesul în procedura demiterii lui Trump ar putea începe în ianuarie

„Nu s-a ajuns la un acord. Munca va continua. O nouă reuniune a celor 28 de ambasadori este prevăzută pentru luni”, a declarat un diplomat european.

Joia trecută, negociatorii Parlamentului European şi ai statelor membre UE au ajuns la un acord preliminar pentru a defini „investiţiile verzi”, amânând o decizie cu privire la subiectul cel mai sensibil: energia nucleară.

Miercuri însă, la reuniunea celor 28 de state membre UE, „guvernul francez a blocat compromisul împreună cu statele din grupul de la Vişegrad (Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia, n.r.), România, Bulgaria şi Marea Britanie”, a afirmat eurodeputatul german Sven Giegold. Potrivit acestuia, statele menţionate au „blocat compromisul pentru că face practic imposibilă finanţarea energiei nucleare prin produse financiare durabile”.

Potrivit normelor UE, europarlamentarii şi guvernele trebuie să ajungă la o soluţie de compromis cu privire la o propunere legislativă atunci când punctele lor de vedere diferă. În numele statelor membre, discuţiile sunt conduse de Finlanda, ţara care deţine presedinţia rotativă a Consiliului UE până la finele anului.

Dacă cele 28 de state membre UE vor reuşi luni să ajungă la un compromis preliminar, acesta va trebui negociat cu Parlamentul European şi Consiliul, pentru a se ajunge la un acord definitiv. Acesta acord va trebui la rândul său validat de cele 28 de state membre UE şi Parlamentul european.

Citește și : Kyriakos Mitsotakis: Locul Serbiei este în Uniunea Europeană

Pactul ecologic european, prezentat miercuri de Comisia Europeană, stabileşte măsuri ce vor transforma Europa în primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050, vor dinamiza economia, vor îmbunătăţi sănătatea şi calitatea vieţii cetăţenilor, vor ocroti natura şi vor garanta că nimeni nu este lăsat în urmă.