DISTRIBUIȚI
Toronto Star

Liderii a 56 de state islamice au condamnat sâmbătă ţările care au luat „decizia ilegală şi iresponsabilă” de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, relatează dpa, potrivit agerpres.

Într-o declaraţie comună de la finalul summitului Organizaţiei Conferinţei Islamice (OCI) de la Mecca, liderii au cerut ţărilor care şi-au mutat ambasadele la Ierusalim să regândească mişcarea, despre care ei susţin că a constituit „o gravă încălcare a legii internaţionale şi a legitimităţii internaţionale”.


Citește și : Exporturile de bere ale berarilor cehi au crescut cu 11% anul trecut

Preşedintele american Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului în decembrie 2017, încălcând decenii de protocol recunoscut, şi în mai 2018 a mutat ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Guatemala a urmat la puţin timp după aceea.

Ierusalimul este revendicat atât de israelieni, cât şi de palestinieni drept capitala lor şi decizia SUA a fost ferm condamnată de palestinieni, care au afirmat că SUA nu se mai poate prezenta drept un mediator neutru între cele două părţi.

„Palestinienii au dreptul de a-şi obţine drepturile lor naţionale inalienabile, inclusiv dreptul la autodeterminare şi la înfiinţarea unui stat palestinian independent şi suveran”, se mai menţionează în declaraţia finală.

Reuniunea a fost al treilea summit internaţional care s-a desfăşurat în Arabia Saudită de joi.

Liga Arabă şi Consiliul pentru Cooperare al Golfului s-au reunit pentru întâlniri de criză la Mecca joi seară, în contextul tensiunilor regionale în creştere din cauza Iranului, şi au făcut apel la Teheran să respecte suveranitatea statelor arabe şi să nu se mai amestece în afacerile altor ţări.

Citește și : Războiul comercial dintre SUA şi China se intensifică: Beijingul a pus la punct o listă neagră a companiilor străine ‘nesigure’