DISTRIBUIȚI

Un stat membru al Uniunii Europene nu poate impune operatorilor de transport cu autocarul să controleze paşapoartele şi permisele de rezidenţă ale pasagerilor în cazul călătoriilor transfrontaliere, a decis joi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, transmite AFP, potrivit agerpres.

Sesizată de doi tour-operatori cu autocarul cu sediul în Germania (Touring Tours und Travel) şi Spania (Sociedad de Transportes), Curtea federală administrativă din Germania a cerut justiţiei europene să îşi exprime punctul său de vedere cu privire la dreptul comunitar, pentru a putea lua o decizie în acest dosar.


Vezi şi: Accident feroviar în Turcia! Sunt zeci de morţi şi răniţi! – VIDEO

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis joi că prevederile codului de trecere a frontierei în spaţiul Schengen „se opun obligaţiei impuse tour-operatorilor cu autocarul de control care călătoresc spre Germania de a efectua astfel de controale”.

Cele două societăţi au formulat un recurs după ce în anul 2014 li s-a interzis să transporte spre Germania resortisanţi din afara UE care nu au paşapoarte sau permisele de rezidenţă cerute.

Potrivit justiţiei europene, controalele impuse de Germania, care de facto trebuie efectuate în momentul în care pasagerii se urcă în autocar, „constituie controale în interiorul teritoriului unui stat membru, care sunt interzise atunci când au un efect echivalent celui al verificărilor la frontiere”.

Citeşte şi: Un al doilea cetăţean canadian a fost reţinut în China

Aceste controale sunt echivalente cu cele efectuate de poliţia de frontieră, subliniază CJUE, care contestă de asemenea o obligaţie „sistematică” vizând toate liniile de autocar transfrontaliere „independent de comportamentul persoanelor vizate şi de circumstanţele care prezintă un risc pentru ordinea publică”.

Această obligaţie de control este contrară codului Schengen, concluzionează CJUE, care în consecinţă se opune acordării de sancţiuni.