DISTRIBUIȚI
NewsMaker

Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG) a cerut marţi comunităţii internaţionale să acţioneze pentru stoparea ”agresiunilor împotriva navigaţiei” comerciale în această zonă, după atacul din 29 iulie în Marea Arabiei asupra petrolierului Mercer Street, relatează agenţia EFE, scrie agerpres.  

Secretarul general al CCG, Nayef Falah, a condamnat într-un comunicat atacul care a avut ca ţintă acest petrolier în apropierea coastelor Omanului şi a cerut ”comunităţii internaţionale să-şi asume responsabilităţile faţă de astfel de agresiuni”.


Citește și :  Petrolierul Mercer Street a ancorat într-un port din Emiratele Arabe Unite

Aceasta este prima reacţie după atacul de joi transmisă de CCG, organizaţie regională ai cărei membri sunt toţi aliaţi ai SUA şi au relaţii tensionate cu Teheranul din cauza programului nuclear iranian şi a altor motive politice sau religioase.

Secretarul american de stat Antony Blinken a promis luni un ”răspuns colectiv” împotriva Iranului, pe care SUA, Israelul şi Regatul Unit îl acuză că se află în spatele atacului efectuat cu dronă asupra petrolierului şi care s-a soldat cu decesul a doi membri ai echipajului, un român şi un britanic.

Citește și : Iranul înregistrează un nou record de infectări zilnice

Guvernul de la Teheran a negat orice implicare în acest atac şi a susţinut că ”unele ţări au intenţia să creeze insecuritate şi haos pe scena internaţională prin orchestrarea unor astfel de măsuri”.

Acest episod marchează un nou capitol de tensiuni între Israel şi Iran, după alte sabotaje care au vizat recent nave israeliene sau iraniene.