DISTRIBUIȚI
Ziarul BURSA

Statele din Balcanii de Vest au cerut joi Comisiei Europene să excludă regiunea respectivă din reglementarea care interzice exportul anumitor echipamente medicale din Uniunea Europeană, informează MIA, potrivit agerpres.

La iniţiativa ministrului de externe al Macedoniei de Nord, Nikola Dimitrov, omologii săi au semnat o scrisoare către comisarii europeni pentru comerţ – Phil Hogan, respectiv pentru politica de vecinătate şi extindere – Oliver Varhely, şi către vicepreşedintele CE, Josep Borell.


Citește și : Nicaragua a eliberat 1.700 de deţinuţi, însă niciun condamnat politic

„Coronavirusul s-a răspândit pe întreg continentul european şi este nevoie de solidaritate şi cooperare pentru a depăşi această ameninţare comună. Având în vedere că lucrătorii sanitari sunt în prima linie a luptei împotriva coronavirusului, trebuie să ne asigurăm cu toţii că ei dispun în permanenţă de suficient echipament de protecţie individuală. De aceea noi, partenerii din regiune, n-am unit şi sugerăm urgent Comisiei Europene o propunere de revizuire a reglementării actuale, care să includă exonerarea regiunii noastre de la obligativitatea permiselor speciale de export’, arată scrisoarea.

Documentul adaugă că vestul Balcanilor este o parte a Europei, înconjurată de state membre ale Uniunii Europene, iar eliminarea restricţiei va trimite un semnal puternic că toţi europenii colaborează pentru a combate şi depăşi dificultăţile enorme legate de epidemia de COVID-19.

Citește și : ONU: ‘Pandemia nu trebuie să fie un CEC în ALB pentru încălcarea drepturilor omului’