DISTRIBUIȚI

Legitimitatea în plan intern și internațional este un element-cheie care influențează strategia națională de securitate a Israelului, dar și altor țări, a declarat expertul israelian Itai Brun, la Conferinţa organizată de Monitorul Apărării şi Securităţii, potrivit mediafax.

În cadrul conferinței, Itai Brun a fost întrebat de Adrian Sârbu, patronul Mediafax, care este rolul cetățenilor israelieni în cadrul arhitecturii de securitate.


Citește și : PE respinge ‘în forma sa actuală’ planul propus de Johnson pentru un acord privind Brexitul

„În momentul în care se declanșează un război ai nevoie de legitimitate în plan intern, ai nevoie de public să te susțină, parțial pentru că vor trebui să lupte, pentru că sunt rezerviști, dar, și mai mult, pentru că pentru aceste decizii dificile este nevoie de legitimitate, legitimate internațională și legitimitate în plan intern”, a afirmat generalul (r) de brigadă Itai Brun.

„În 1982, când Israelul a pornit Primul război din Liban, guvernul s-a confruntat cu problema legitimității. (…) În 1973 am înțeles că luptăm pentru supraviețuirea noastră. Dar în 1982 a fost un fel de război la alegere, cu un fel de ambiție de a schimba regimul din Liban, așa că o parte a publicului s-a opus acestei operațiuni”, a adăugat expertul.

Citește și : Franţa, Marea Britanie şi Germania cer o reuniune a ONU după noul test cu rachetă nord-coreean

Generalul (r) Itai Brun a subliniat că: „Pentru a încheia acest răspuns, rolul publicului este că guvernul ar trebui să aibă legitimitatea publică de a lua aceste decizii în timpul războiului. Din acest motiv, guvernul comunică cu publicul, de exemplu în cadrul unor astfel de conferințe”.