DISTRIBUIȚI
Supuesto Negado

Ţările membre ale Tratatului Interamerican de Asistenţă Reciprocă (TIAR), un pact regional de apărare, au aprobat marţi la Bogota sancţiuni împotriva guvernului venezuelan condus de Nicolas Maduro, care a replicat afirmând că sunt nişte „clovni”, potrivit unor surse oficiale, transmite AFP, potrivit agerpres.

O serie de sancţiuni economice şi de măsuri de restricţionare a deplasărilor în ţările membre ale TIAR au fost luate împotriva a 29 de persoane, printre care numărul doi venezuelean Diosdado Cabello, a anunţat Ministerul columbian de Externe într-un comunicat.


Citeşte şi: Macron îşi doreşte un dialog strategic ‘fără naivităţi’ cu Rusia

„Reuniunea TIAR este un eşec. A fost o reuniune de marionete, de clovni”, a declarat la rândul său preşedintele venezuelean Nicolas Maduro într-un discurs televizat.

Aceste 29 de persoane nu vor mai putea deschide cont bancar în niciuna din ţările membre ale TIAR şi nu vor mai putea tranzita în aeroporturile din aceste ţări, potrivit listei acestor sancţiuni, publicată de Organizaţia Statelor Americane (OSA), depozitară a acordului TIAR.

Citeşte şi: Italia permite acostarea a două nave pline cu migranţi

Acest tratat reuneşte Argentina, Bahamas, Brazilia, Chile, Columbia, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Haiti, Honduras, Panama, Paraguay, Peru, Republica Dominicană, Statele Unite, Trinidad şi Tobago, Uruguay şi Venezuela. Aceasta din urmă a fost reprezentată la reuniunea de la Bogota de un delegat al opozantului venezuelean Juan Guaido, recunoscut preşedinte de peste 50 de ţări.

Ţările membre ale TIAR au decis la sfârşitul lui septembrie, la solicitarea Statelor Unite, să activeze acest tratat regional pentru a acţiona „în comun” împotriva Venezuelei.