DISTRIBUIȚI
dunyabulteni.net

O coaliţie de state americane cu procurori generali republicani a început luni demersuri legale pentru prelungirea restricţiilor la frontiere din perioada pandemiei de coronavirus, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Politica respectivă, care permite guvernului să expulzeze sute de mii de migranţi, a fost declarată ilegală de o instanţă.


Citeşte şi: POTOP în Albania! Doi oameni au murit – Black News

Cincisprezece state i-au cerut judecătorului districtual Emmet Sullivan să le accepte ca părţi în procesul privind restricţiile cunoscute sub denumirea de Titlul 42, în vigoare din martie 2020, de la începutul pandemiei de coronavirus.

Implementat iniţial ca politică de sănătate publică, sub preşedinţia republicanului Donald Trump, Titlul 42 a fost aplicat şi în mandatul preşedintelui democrat Joe Biden. Reglementarea permite autorităţilor americane să returneze rapid în Mexic sau în alte ţări migranţii reţinuţi, înainte ca aceştia să poată cere azil în Statele Unite.

În 15 noiembrie, judecătorul Sullivan a decis în Districtul Columbia că ordinul încalcă legile federale, iar guvernul SUA a cerut un termen de cinci săptămâni pentru a pregăti încetarea aplicării.

Moţiunea depusă de state ar putea declanşa o bătălie juridică de durată, cu un viitor incert pentru politica vizată.

După ce Biden a ajuns la Casa Albă, în ianuarie 2021, numărul migranţilor reţinuţi la frontieră a atins noi recorduri, iar republicanii susţin că abolirea Titlului 42 va atrage şi mai mulţi doritori să intre pe teritoriul SUA.

După decizia lui Sullivan, administraţia Biden a anunţat că încearcă să găsească modalităţi de a controla situaţia la graniţă fără reglementarea respectivă.

Citeşte şi: SOS în Marea Egee! O ambarcaţiune cu circa 500 de migranţi este în pericol de scufundare – Black News

Procesul împotriva guvernului Statelor Unite fusese deschis de familii de azilanţi care au susţinut că migranţii returnaţi în Mexic suferă prejudicii grave.

Moţiunea statelor de frontieră cum ar fi Arizona sau Texasul, care doresc statutul de interveniente, arată că acestea s-ar confrunta cu fluxuri mai mari de migranţi, care vor crea poveri financiare pentru state. Dacă Sullivan le va accepta în proces, ele îi vor putea contesta la o curte de apel decizia de invalidare a Titlului 42. Instanţa competentă ar fi Curtea de Apel pentru Circuitul Districtului Columbia, unde majoritatea judecătorilor sunt conservatori.