DISTRIBUIȚI

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a ucis 34 de membri ai forţelor pro-regim în Siria, într-un contraatac care a avut loc în provincia nordică Raqqa, a anunţat vineri organizaţia Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), informează AFP, conform agerpres.

Potrivit OSDO, care dispune de o amplă reţea de surse de informaţie pe întreg teritoriul Siriei, jihadiştii au recucerit ample teritorii de la forţele regimului lui Bashar al-Assad în estul provinciei Raqqa.


Armata siriană încearcă să avanseze în provincia Raqqa, pentru a ajunge în cea vecină Deir Ezzor, situată în estul ţării, şi să alunge de acolo SI, care deţine controlul total asupra ei. Jihadiştii asediază încă din 2015 forţele guvernamentale şi pe civilii din oraşul Deir Ezzor, principalul oraş eponim din această provincie.

Citeşte şi: Ani grei de ÎNCHISOARE pentru moştenitorul imperiului Samsung

În luna august, forţele pro-regim au ajuns până la periferia Madanului, ultimul oraş aflat încă în mâinile SI în estul provinciei Raqqa, înainte de Deir Ezzor. Însă în timpul contraatacului, jihadiştii au reuşit joi să ‘respingă de pe 30 de km forţele pro-regim de la periferia (oraşului) Madan’, potrivit directorului OSDO, Rami Abdel Rahman.

‘Ei au avansat mult… şi au extins zona pe care o controlează de-a lungul malului sudic al râului Eufrat’, a adăugat el.

Ofensiva forţelor pro-regim în provincia Raqqa, susţinute de aviaţia rusă, este distinctă de o operaţiune lansată din iunie de către Forţele Democratice Siriene (FDS) – alianţă arabo-kurdă susţinută de SUA – pentru recucerirea oraşului Raqqa de sub controlul SI.

Citeşte şi: Un autobuz plin cu muncitori a căzut în mare. 14 oameni au murit în Rusia

FDS afirmă că au alungat SI de pe 60% din teritoriul oraşului pe care îl controlează din 2014.

Joi, într-o altă parte a Siriei, forţele pro-regim au reuşit să-i încercuiască total pe jihadiştii din SI în regiuni deşertice. Această bătălie face parte de asemenea din vasta ofensivă desfăşurată pe mai multe fronturi pentru recucerirea Deir Ezzor.