DISTRIBUIȚI
BBC/REUTERS

Adunarea Legislativă a Salvadorului a prelungit miercuri cu o lună starea de urgenţă, pentru a menţine ”războiul” preşedintelui Nayib Bukele împotriva bandelor criminale violente şi care s-a soldat până acum cu aproape 66.000 de arestări, informează joi AFP, potrivit agerpres.

Această prelungire, aprobată de 67 dintre cei 84 de deputaţi ai Congresului monocameral, este a doua de la intrarea în vigoare a acestui regim excepţional în martie 2022.


Citeşte şi: Tranzitul moldovenesc al ‘lend-lease’-ului american – Black News

„Cu 67 de voturi pentru, iniţiativa preşedintelui republicii a fost aprobată (…) pentru a prelungi regimul de urgenţă pe întreg teritoriul naţional pentru o perioadă de 30 de zile”, a declarat preşedintele Adunării Legislative, Ernesto Castro.

„Războiul împotriva bandelor dus de guvern a permis populaţiei salvadoriene să aibă un sentiment de siguranţă (…)”, subliniază decretul legislativ.

Potrivit cifrelor oficiale, acest „război” împotriva bandelor violente a dus deja la 65.795 de arestări şi la confiscarea a 2.513 de arme de foc.

Starea de urgenţă, ce a suscitat critici din partea organizaţiilor de apărare a drepturilor omului, permite arestări fără mandat. Ea a fost instaurată după un val de 87 de asasinate atribuite „maras”, bandele ce răspândesc teroare în Salvador şi în ţările vecine.

La începutul lui februarie, guvernul a inaugurat un uriaş penitenciar în sud-estul ţării, lângă oraşul Tecoluca, unde vor fi închişi 40.000 de presupuşi membri ai acestor bande.

Un contingent de 2.000 de presupuşi gangsteri a fost transferat mai devreme miercuri în această închisoare echipată cu înaltă tehnologie de supraveghere, după un prim grup de 2.000 de deţinuţi transferat aici în februarie.

Condiţiile de detenţie din această închisoare imensă, situată la 74 de km sud-est de capitala San Salvador, sunt denunţate de organizaţiile de apărare a drepturilor omului.

Preşedintele salvadorian a postat fotografii şi înregistrări video cu acest nou transfer de deţinuţi din închisoarea Izalco, în timp ce ministrul apărării Rene Francis Merino a precizat că 1.200 de militari au asigurat buna desfăşurare a operaţiunii, supravegheată de trei elicoptere ale armatei.

Închisoarea de lângă Tecoluca, „cea mai mare închisoare din America”, a fost construită pentru a găzdui majoritatea celor 64.000 de presupuşi membri de bande criminale, întemniţaţi după declanşarea ofensivei împotriva lor, în cadrul regimului excepţional decretat de parlament la cererea lui Bukele.

Citeşte şi: SUA au şters de la distanţă software sensibile de la bordul dronei prăbuşite în Marea Neagră – Black News

Imaginile transmise de Bukele arată numeroşi deţinuţi în lanţuri, cu tatuaje, semn al apartenenţei lor la două bande criminale principale, Mara Salvatrucha (MS-13) şi Barrio 18, la bustul gol şi în picioarele goale, îmbrăcaţi doar în nişte chiloţi albi.

În pofida criticilor ONG-urilor de apărare a drepturilor omului, pentru abuzurile comise, „războiul împotriva crimei” i-a adus lui Bukele o popularitate zdrobitoare.