DISTRIBUIȚI
RFI

Starea de sănătate a preşedintelui algerian Abdelaziz Bouteflika nu provoacă ”nici o nelinişte” şi examenele medicale la care el este supus de peste zece zile în Elveţia se vor încheia în curând, a dat asigurări directorul său de campanie, Abdelghani Zaalane, care neagă orice degradare a stării de sănătate a şefului statului algerian, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Doar urnele vor spune dacă recentele propuneri de reformă ale candidatului Bouteflika, ce nu au dus la o reducere a mobilizării manifestanţilor, i-au convins pe algerieni, a estimat Zaalane, adăugând că numeroşi algerieni nu participă la actuala mişcare masivă de contestare a candidaturii şefului statului pentru un al cincilea mandat.


Citește și: Rusia acuză SUA că pregătesc opinia publică pentru a justifica reluarea testelor nucleare

În vârstă de 82 de ani şi cu o stare de sănătate slăbită ca urmare a unui atac vascular cerebral în 2013, care îl împiedică să se adreseze în direct concetăţenilor săi şi nu îi permite decât rare apariţii în public, preşedintele Bouteflika este spitalizat începând din 24 februarie la Geneva (Elveţia) pentru ”examene medicale periodice”, potrivit preşedinţiei algeriene.

Aceste examene ”sunt pe cale să de încheie”, a dat asigurări, în cotidianul arabofon El Khabar, Zaalane, precizând că ”starea sa de sănătate nu provoacă nici o preocupare”. Recentele informaţii din presă care vorbesc despre o deteriorare a stării sale de sănătate ”sunt neîntemeiate”, a dat el asigurări.

Potrivit lui Zaalane, ”segmente largi ale populaţiei au primit favorabil” recentele propuneri ale candidatului Bouteflika, ”deoarece aceste propuneri (…), răspund revendicărilor lor”.

În încercarea de a calma contestarea, Bouteflika s-a angajat, dacă va fi reales, să nu ducă până la capăt mandatul său şi să plece de la putere după reformele profunde, decise de o conferinţă naţională. Dar aceste propuneri nu au dus la slăbirea mobilizării manifestanţilor.

Citește și: Guvernul britanic confirmă că al doilea vot privind acordul Brexit negociat cu UE va avea loc marţi