DISTRIBUIȚI

Înaltul responsabil palestinian Saeb Erekat, care este grav bolnav după ce a fost infectat cu coronavirus, a fost conectat la un aparat de respiraţie artificială, a anunţat marţi noapte spitalul israelian care îl tratează, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Centrul Medical Hadassah din Ierusalim a declarat că Erekat, în vârstă de 65 de ani, a fost conectat la un aparat ECMO (Oxigenare extracorporală cu membrană) pentru a-i susţine funcţia pulmonară.


Citeşte şi: Preşedintele Bulgariei se autoizolează în aşteptarea unui test de coronavirus

Aparatul oxigenează sângele, permiţând plămânilor să se odihnească şi să se evite leziunile pulmonare asociate ventilatorului, ţinând cont că Erekat a făcut un transplant pulmonar în 2017.

Spitalul a declarat că Erekat este „stabil”.

„Tratamentul său continuă să fie coordonat cu specialişti în transplant pulmonar din Israel şi străinătate pentru a oferi îngrijire optimă acestui pacient care prezintă complicaţii ale infecţiei cu COVID-19 pe fondul unui transplant pulmonar anterior”, se adaugă în comunicat.

Potrivit medicilor, tratamentul lui Erekat reprezintă „o provocare enormă”, fiind un pacient cu un sistem imunitar slăbit, care în afară de virus a dezvoltat şi o infecţie bacteriană.

Negociator-şef palestinian de multă vreme şi secretar general al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), el a fost testat pozitiv pentru coronavirus la începutul acestei luni.

Citeşte şi: Pandemia grăbeşte transferul muncii de la oameni la roboţi

Erekat este unul dintre cei mai vizibili oficiali palestinieni pe scena mondială şi un consilier de top al preşedintelui Mahmoud Abbas.

Tratarea sa de către medici israelieni a provocat o serie de comentarii pe social media, inclusiv din partea unor activişti pro-israelieni, care au criticat faptul că, în ciuda comparaţiilor frecvente făcute de Erekat între politicile Israelului împotriva palestinienilor şi sistemul de apartheid din Africa de Sud, el primeşte acum îngrijire medicală egală.