DISTRIBUIȚI
JurnalTV.md

Starea de sănătate a lui Aleksei Navalnîi, aflat în comă şi sub respiraţie asistată, este „stabilă”, a anunţat sâmbătă pentru AFP liderul ONG-ului german Cinema pentru Pace, Jaka Bizilj, la scurt timp după aterizarea avionului care l-a transportat pe opozantul rus la Berlin, potrivit agerpres.

„Starea lui Aleksei Navalnîi este stabilă”, a afirmat Jaka Bizilj, în timp ce opozantul rus urmează să fie transportat la un spital din capitala Germaniei, pentru îngrijiri medicale.


Citește și : Svetlana Tihanovskaia a declarat că nu va candida dacă se organizează noi alegeri prezidenţiale în Belarus

Iniţial, avionul trebuia să aterizeze pe aeroportul Schönefeld, în sud-estul Berlinului, însă în final el a fost direcţionat spre un alt aeroport al capitalei germane, Tegel, aterizând în zona militară a acestui aeroport unde aşteptau numeroase ambulanţe, potrivit cotidianului german Bild.

O maşină a poliţiei şi cel puţin două ambulanţe au fost aduse pe pistă şi Navalnîi a fost scos din avion, potrivit imaginilor în direct difuzate pe site-ul Bild.

La Berlin, Aleksei Navalnîi va fi dus la Spitalul Charité aflat la circa 10 kilometri de aeroportul Tegel.

Aleksei Navalnîi se deplasa joi de la Tomsk, în Siberia, la Moscova, cu avionul, când i s-a făcut rău. Aparatul a trebuit să aterizeze de urgenţă la Omsk, în vestul Siberiei. Opozantul a fost internat la spital unde, intrat în comă, a fost plasat la reanimare sub respiraţie asistată.

Susţinătorii săi sunt convinşi că Aleksei Navalnîi a fost victima unei „otrăviri intenţionate” cu „ceva care i-a fost strecurat în ceai”.

Citește și : Fost militar american, arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei

Însă medicii ruşi de la spitalul din Omsk l-au diagnosticat pe opozant cu o boală metabolică a cărei cauză este glicemia scăzută.

Ţări europene, în special Germania, au propus transferarea lui Navalnîi pentru a fi tratat în străinătate, dar medicul-şef de la Omsk a anunţat la început că acesta nu este transportabil, întrucât starea sa este instabilă. Decizia a fost calificată de apropiaţii lui Navalnîi ca fiind de natură politică, şi nu medicală, urmărindu-se ca toxinele să iasă din corp şi să nu mai poată fi detectate.

Vineri seara, medicii ruşi şi-au dat acordul pentru transferarea lui Aleksei Navalnîi la Berlin.