DISTRIBUIȚI

Armata Republicii Moldova suferă de subfinanţare şi are de trei ori mai puţine echipamente decât fosta Armată a XIV-a rusă desfăşurată ilegal în Transnistria, apreciază expertul în economie moldovean Iurie Gotişan, citat miercuri de Radio Chişinău, potrivit agerpres.

Succesorul de drept al Armatei a XIV-a este Grupul Operativ al Trupelor Ruse în Republica Moldova (GOTR), care aparţine Districtului militar Vest din Federaţia Rusă, cu sediul central la Sankt Petersburg.


Bugetul armatei moldovene a fost redus continuu în ultimii ani şi este cuprins între 0,3% şi 0,5% din PIB. În plus, contingentul angajat al armatei, care dispune de un efectiv de puţin peste 11.000 de persoane, inclusiv cel tehnic, este subfinanţat, iar echiparea şi înzestrarea armatei nu ajunge nici măcar la o treime din arsenalul pe care îl deţine GOTR.

Citeşte şi: Putin dă o lovitură grea dolarului american. TOATE porturile ruseşti vor fi obligate să folosească rubla ca monedă de schimb

Mai exact, susţine acesta, bugetul armatei moldovene s-a diminuat începând cu 2009, în condiţiile în care fondurile alocate forţelor armate pentru 2017 abia dacă acoperă cheltuielile operaţionale ale acestora. În plus, tehnica militară din dotarea armatei moldovene este uzată atât moral, cât şi fizic.

În acelaşi timp, atrage atenţia expertul citat, guvernul nu reuşeşte să asigure întreţinerea armatei nici cu echipamente, nici cu hrană. Acelaşi expert mai atrage atenţia că militarii moldoveni din zona de securitate cu Transnistria îşi desfăşoară misiunea în condiţii extrem de dificile.