DISTRIBUIȚI
dpa

Primarul din Los Angeles a declarat luni stare de urgenţă din cauza creşterii explozive a numărului de persoane fără adăpost, afirmând că doreşte „o schimbare radicală” pentru a rezolva această problemă spinoasă cu care se confruntă al doilea oraş ca mărime din Statele Unite, informează AFP, potrivit agerpres.

Zeci de mii de persoane dorm pe străzile din Los Angeles, corturile lor răspândite în oraş uimindu-i pe turiştii care vin să viziteze aceste zone urbane considerate cele mai bogate din lume.


Citește și : Germania va trimite sisteme de apărare aeriană Skynex în Ucraina

Este vorba despre o populaţie care este în acelaşi timp vizată tot mai mult de probleme de sănătate mintală şi dependenţă.

Karen Bass, prima femeie aleasă primar al oraşului Los Angeles, în noiembrie, şi-a preluat funcţia duminică şi a decretat a doua zi această stare de urgenţă.

„Nu voi tolera o criză a persoanelor fără adăpost care afectează deja peste 40.000 de oameni şi care ne afectează pe noi toţi”, a declarat ea.

„Misiunea mea este să duc oraşul Los Angeles într-o nouă direcţie printr-o abordare rapidă şi strategică pentru a rezolva una dintre cele mai grele provocări cu care oraşul nostru se confruntă. Recurgerea la starea de urgenţă ne permite să accelerăm lucrurile”, a adăugat Karen Bass, anunţând o „schimbare radicală” a felului în care metropola californiană este guvernată.

În următoarele zile, edilul a anunţat că va semna o serie de decrete care abordează această problemă, de exemplu furnizând locuinţe temporare prin închirieri de apartamente şi camere de hotel.

Karen Bass, care a fost şi membră în Camera Reprezentanţilor, era încă de atunci foarte implicată în viaţa asociaţiilor sociale din Los Angeles, oraşul în care s-a născut.

Ea a fost aleasă în funcţia de primar după ce l-a învins pe bogatul promotor imobiliar Rick Caruso, la finalul unei campanii dominate de chestiunea persoanelor fără adăpost, devenită omniprezentă în dezbaterile publice locale.

Citește și : Parlamentul Greciei a adoptat reforma operațiunilor de spionaj

Chiriile printre cele mai scumpe din ţară, costul ridicat al vieţii şi impozitele superioare mediei naţionale complică însă şi mai mult această situaţie.

În contextul în care oraşul Los Angeles se pregăteşte să găzduiască Jocurile Olimpice de vară în anul 2028, mulţi observatori sunt de părere că municipalitatea locală va fi încă şi mai motivată să facă să dispară numeroasele corturi ale persoanelor fără adăpost, instalate uneori la doar câţiva metri distanţă de magazine de lux şi de vile impunătoare.