DISTRIBUIȚI
Twitter

Nave dragoare de mine şi avioane de patrulare maritimă ale Turciei sunt „toate în stare de alertă” după descoperirea recentă a două mine ce plutesc în Marea Neagră în largul coastelor turce, a anunţat marţi ministrul turc al apărării, citat de France Presse, potrivit agerpres.

„Minele detectate vor fi distruse imediat într-o zonă sigură” de către unităţile de operaţiuni speciale ale marinei turce, a declarat Hulusi Akar, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării.


Citeşte şi: Hunter Biden a ajutat la obținerea milioanelor de dolari pentru finanțarea unui program militar de cercetare biotehnologică din Ucraina – Black News

Akar a spus că nu poate indica originea celor două mine detectate sâmbătă şi luni şi care ar fi putut proveni din Ucraina, nici numărul celor care plutesc în derivă în Marea Neagră după ce cablurile cu care erau legate s-ar fi rupt.

Una dintre ele a fost detectată şi neutralizată luni în largul Igneada (nord-vest), lângă graniţa turco-bulgară, după dezactivarea unei prime mine sâmbătă la intrarea în Bosfor, la nord de Istanbul.

Ministrul a adăugat că „cooperează cu România şi Bulgaria” pe acest subiect, în timp ce România a indicat luni că a distrus o mină în largul coastei sale în Marea Neagră, aminteşte AFP.

Marina militară turcă a avertizat la 21 martie asupra riscului reprezentat de minele provenite din largul coastei Ucrainei, plutind în derivă probabil din cauza unei furtuni, prin publicarea unui mesaj pe sistemul maritim de alertă NAVTEX.

Minele subacvatice ar trebui să fie echipate cu sisteme care să le facă inofensive dacă nu sunt ancorate, conform Convenţiei de la Haga din 1907.

Citeşte şi: Ucraina neagă că l-ar fi OTRĂVIT pe Abramovici – Black News

Dar minele vechi care nu se mai fabrică ar putea să nu aibă astfel de sisteme şi să reprezinte un pericol, potrivit presei turce.

Autorităţile turce nu au precizat dacă minele descoperite erau echipate cu astfel de mecanisme.