DISTRIBUIȚI
CBS

California era în stare de alertă vineri, după ce incendii de pădure violente au distrus multe clădiri din sudul statului, unde operaţiuni de evacuare sunt în curs de desfăşurare şi sute de mii de persoane au rămas fără electricitate, informează AFP, potrivit agerpres.

Un incendiu pe circa 1.600 de hectare, denumit „Saddleridge Fire’, a izbucnit într-un cartier din nordul oraşului Los Angeles, joi, în jurul orei locale 21:00, forţând autorităţile să emită ordine de evacuare pentru zeci de mii de oameni şi să înfiinţeze centre de adăpost de urgenţă.


Citește și : Unitatea specială a GRU 29155 există, chiar dacă Kremlinul neagă

Vânturile calde caracteristice acestui stat vor continua să alimenteze condiţiile de producere incendiilor până la sfârşitul zilei de vineri, au avertizat serviciile meteorologice americane (NWS). Rafalele, care pot ajunge la peste 100 km/h, riscă să smulgă din rădăcini copacii şi să deterioreze liniile electrice, au precizat meteorologii.

Imagini impresionante cu flăcări care ameninţau locuinţele şi drumurile circulau vineri pe reţelele de socializare.

Un alt incendiu a izbucnit la puţin peste 100 de kilometri est de Los Angeles. Un elicopter şi peste 200 de pompieri au luptat împotriva flăcărilor, care au distrus cel puţin 74 de clădiri, au precizat pompierii locali pe site-ul lor.

Nici o victimă nu a fost încă raportată.

Joi seara, întreruperile preventive de electricitate, decise cu o zi înainte de operatorul american PG & E, din cauza prognozelor meteo favorabile incendiilor forestiere, au lăsat sute de mii de clienţi fără curent în apropiere de San Francisco şi în nordul Californiei.

Citește și : Giuliani avertizează din nou că va face dezvăluiri despre presupuse afaceri ilegale în România ale familiei Biden

În noaptea de joi spre vineri, operatorul a anunţat că electricitatea a fost restabilită pentru jumătate dintre clienţii afectaţi. Cu toate acestea, peste 300.000 de persoane au rămas afectate de aceste întreruperi de curent.

Anul trecut în luna noiembrie, un puternic incendiu a devastat oraşul californian Paradise, soldându-se cu moartea a peste 80 de persoane.