DISTRIBUIȚI
dpa

Zeci de persoane care trăiesc în locuinţe precare din arhipelagul Antilelor Mici, grupare de insule din sud-estul Mării Caraibilor, s-au instalat în adăposturi înainte de venirea în regiune a ciclonului tropical Dorian, potrivit EFE, scrie agerpres.

În Barbados, ministrul informaţiilor publice şi radiodifuziunii, Lucille Moe, a precizat, într-un mesaj difuzat de Departamentul de Gestionare a Urgenţelor (DEM), că zeci de persoane s-au prezentat la adăposturi de teamă că furtuna, însoţită de rafale de vânturi puternice şi ploi diluviene, ar putea provoca inundaţii care să le dărâme locuinţele.


Citește și : Boris Johnson: Iranul are ocazia să reia dialogul și să înceteze comportamentul distrugător din regiune

Prim-ministrul insulei Santa Lucia, Allen Chastanet, a anunţat că de luni, la ora locală 18:00 (22:00 GMT), au fost întrerupte activităţile publice pe acest mic teritoriu insular, cu aproape 179.000 de locuitori, care s-a pregătit să întâmpine furtuna la primele ore ale dimineţii de marţi.

„Ne aşteptăm la ce-i mai rău”, a declarat Chastanet cu privire la efectele pe care le-ar putea avea ciclonul Dorian.

Oficialul a cerut populaţiei să urmărească anunţurile oficiale pentru a avea mai multe informaţii despre această furtună tropicală, subliniind că multe persoane s-au instalat deja în adăposturi, fără să ofere cifre.

Prim-ministrul din Saint Vincent şi Grenadine, Ralph Gonsalves, a cerut populaţiei să fie precaută în faţa venirii ciclonului Dorian. Gonsalves a avertizat că ciclonul are caracteristici similare uraganului Tomas, care a provocat pagube de milioane de dolari la 31 octombrie 2010.

El a subliniat că adăposturile sunt disponibile şi că se aşteaptă un mare aflux de persoane.

Cel mai recent buletin al Centrului Naţional pentru Uragane (CNH) din SUA informează că furtuna tropicală Dorian continuă să se înteţească în traiectoria sa spre insulele caraibiene şi ar putea atinge categoria de uragan în apropierea ţărmurilor din Puerto Rico şi Republica Dominicană.

Potrivit CNH, furtuna se deplasează cu o viteză de 95 km/h, fiind însoţită de rafale de vânt intense şi se află la distanţă de 95 de km sud-est de Barbados şi la aproximativ 270 de km est-sud-est de Santa Lucia.

Citește și : Trump consideră că BoJo va fi un premier foarte bun: ‘Am așteptat șase ani să devină prim-ministru’