DISTRIBUIȚI
AFP

Cinci ţări europene au criticat miercuri la ONU decizia americană de a nu mai considera coloniile israeliene drept ilegale, fără a menţiona totuşi direct Statele Unite, potrivit AFP, transmite şi potrivit agerpres.

‘Poziţia noastră asupra politicii de colonizare israeliană în teritoriile palestiniene ocupate, inclusiv în Ierusalimul de Est, este clară şi neschimbată’, subliniază într-un comunicat Franţa, Germania, Marea Britanie, Belgia şi Polonia, toate în prezent membre în Consiliul de Securitate al ONU.


Citeşte şi: Avocatul ambasadei germane în Turcia a fost ARESTAT

‘Orice activitate de colonizare este ilegală în raport cu dreptul internaţional şi erodează viabilitatea unei soluţii cu două state şi perspectiva unei păci durabile’, potrivit textului. ‘Solicităm Israelului să pună capăt tuturor activităţilor de colonizare, conform obligaţiilor sale de putere de ocupaţie’, îndeamnă ambasadorii celor cinci state, înaintea unei reuniuni a Consiliului de Securitate asupra Orientului Mijlociu.

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a anunţat luni că ‘stabilirea de colonii de civili israelieni în Cisiordania’ nu mai ‘contrazice în sine dreptul internaţional’.

La fel ca recunoaşterea unilaterală a Ierusalimului drept capitală a Israelului şi a suveranităţii statului israelian asupra Golanului sirian, acest anunţ a marcat o nouă ruptură cu tradiţia diplomatică americană. Ea a fost salutată drept o victorie în Israel, dar a fost denunţată de Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP) şi de aproape întreaga comunitate internaţională.

Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Laos

Washingtonul se poziţionează astfel în contracurent cu rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU care consideră coloniile drept o ‘violare a dreptului internaţional umanitar’ punând ‘în pericol grav’ soluţia cu două state.

Colonizarea Cisiordaniei ocupate a continuat sub toate guvernele israeliene din 1967, dar s-a accelerat sub impulsul premierului Benjamin Netanyahu.

La ora actuală, peste 400.000 de israelieni locuiesc în Cisiordania ocupată, teritoriu fragmentat unde trăiesc de asemenea 2,7 milioane de palestinieni.