DISTRIBUIȚI

Reprezentantul ONU pentru Sahara Occidentală, Staffan de Mistura, s-a întâlnit duminică cu liderul Frontului Polisario, Brahim Ghali, la Tinduf, în Algeria, în cadrul celui de-al doilea turneu pe care îl întreprinde în regiune, informează AFP, care citează agenţia de presă algeriană APS, potrivit agerpres.

Discuţia a avut loc într-o tabără de refugiaţi saharawi în cadrul unei întâlniri „cu uşile închise” la care a participat şi reprezentantul Frontului Polisario la ONU, Omar Sidi Mohamed. Reprezentantul ONU se întâlnise deja sâmbătă cu acesta din urmă, precum şi cu şeful delegaţiei de negociatori, Khatri Addouh.


Citeşte şi: Un avion privat S-A PRĂBUŞIT în Marea Baltică! NATO a trimis aparate de vânătoare pentru interceptarea acestuia – Black News

Frontul Polisario „este angajat în favoarea unei păci juste şi se angajează să apere, prin toate mijloacele, dreptul poporului saharawi de a-şi atinge obiectivele legitime de autodeterminare şi independenţă” şi este „gata să coopereze” cu ONU şi cu trimisul său în acest scop, declarase sâmbătă Sidi Mohamed la încheierea întrevederii cu Staffan de Mistura.

Numit în noiembrie 2021, Staffan de Mistura a întreprins primul turneu în regiune în luna ianuarie, în cadrul căruia s-a deplasat în Maroc (la Rabat), Mauritania şi Algeria (la Alger şi Tinduf). La începutul lunii iulie, de Mistura s-a întâlnit la Rabat cu oficiali marocani, dar a renunţat la o vizită în Sahara Occidentală în speranţa că va putea face acest lucru la o dată ulterioară.

Citeşte şi: SCANDAL politic în Italia! Salvini pune la îndoială sancţiunile împotriva Rusiei – VIDEO – Black News

Dosarul Saharei Occidentale, fostă colonie spaniolă considerată „teritoriu ne-autonom” de către ONU, constitue de zeci de ani obiectul confruntării dintre Maroc şi Frontul Polisario, susţinut de Alger. Autorităţile marocane, care controlează aproape 80% din acest teritoriu, propune un plan de autonomie sub suveranitatea sa. Frontul Polisario doreşte un referendum de autodeterminare sub egida ONU, planificat încă din 1991, când a fost semnată o încetare a focului.

Algeria a rupt relaţiile diplomatice cu Marocul în august 2021 din cauza dezacordurilor profunde pe acest subiect şi a apropierii dintre Rabat şi Israel în domeniul securităţii.