DISTRIBUIȚI
Reuters

Guvernul srilankez a ridicat vineri interdicţia privind înmormântarea persoanelor care au decedat de COVID-19, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, citat de DPA, potrivit agerpres.

Interdicţia a fost ridicată după luni de proteste, în special ale grupurilor musulmane, şi de presiune internaţională.


Citește și: Armata americană a lovit pozițiile miliţiile pro-iraniene la granița Siriei cu Irak

În martie anul trecut, guvernul a impus reglementări potrivit cărora persoanele decedate de COVID-19 puteau fi doar incinerate, iar înmormântările erau interzise de teama că virusul s-ar putea răspândi prin contaminarea apelor subterane.

Cu toate acestea, grupurile musulmane au insistat că decizia guvernului nu are baze ştiinţifice şi au cerut ridicarea interdicţiei care se opune credinţei lor privind incinerarea.

Parlamentarii musulmani au cerut miercuri prim-ministrului pakistanez Imran Khan aflat în vizită să abordeze problema cu liderii politici din Sri Lanka.

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului Michelle Bachelet s-a referit de asemenea la această problemă în declaraţia sa la Consiliul pentru Drepturile Omului miercuri la Geneva.

Citește și: Fostul rege al Spaniei a plătit o datorie de 4 milioane de euro

„Politica de incinerare forţată a victimelor de COVID-19 a provocat durere şi suferinţă comunităţilor musulmană şi creştină minoritare”, a spus ea.

Grupurile musulmane au organizat marţi un amplu protest în faţa biroului preşedintelui cerând ridicarea interdicţiei de înmormântare.

Până în prezent, 459 de decese au fost provocate de COVID-19 în Sri Lanka, cu 82.000 de cazuri de persoane testate pozitiv din ianuarie anul trecut.