DISTRIBUIȚI
EPA

Sri Lanka nu va mai prelungi starea de urgenţă, întrucât situaţia din această ţară s-a stabilizat după revoltele provocate de criza economică, a anunţat marţi biroul noului preşedinte srilankez, potrivit AFP, scrie agerpres

Starea de urgenţă a fost prelungită pe 18 iulie, iar preşedintele Ranil Wickremesinghe o poate extinde în fiecare lună.


Citește și : Recesiunea globală SCADE preţul petrolului

Sri Lanka trece printr-o gravă criză economică ce a condus din 9 aprilie la manifestaţii din cauza penuriei de produse de primă necesitate, precum alimentele, carburanţii şi medicamentele.

Protestele au atins punctul culminant pe 9 iulie, când zeci de mii de persoane au ieşit pe străzile capitalei Colombo şi au ocupat palatul preşedintelui Gotabaya Rajapaksa, care s-a văzut astfel nevoit să fugă din ţară, el ajungând în Singapore, de unde şi-a dat demisia.

Succesorul său, Ranil Wickremesinghe, a promis că va lua măsuri severe împotriva ”oricăror turbulenţi”.

”Situaţia în ţară s-a stabilizat, nu mai este necesară impunerea din nou a stării de urgenţă după ce ea expiră săptămâna aceasta”, a transmis şeful statului.

Citește și : Armata rusă NU are nevoie să folosească arme nucleare în Ucraina

Această stare de urgenţă, intens criticată de organizaţiile pentru drepturile omului, permite trupelor să aresteze orice persoană suspectă şi preşedintelui să impună norme care anulează legile existente pentru a combate orice tulburare.