DISTRIBUIȚI

Guvernul din Sri Lanka a autorizat şederea unei nave de cercetare chineze în portul Hambantota, în pofida îngrijorărilor exprimate de India potrivit cărora nava ar spiona instalaţiile militare din New Delhi, au declarat oficialii, relatează AFP, potrivit news.ro.

Platformele internaţionale de supraveghere maritimă şi analiză a datelor descriu Yuan Wang 5 ca pe o navă de cercetare şi studiu, însă presa indiană o consideră o navă de spionaj.


Citeşte şi: Autorităţile din Muntenegru declară 3 zile de doliu naţional după atacul armat care a răpit 11 vieţi – Black News

Nava Yuan Wang 5 era programată iniţial să facă escală în portul Hambantota, condus de chinezi, pe 11 august.

India este îngrijorată de influenţa tot mai mare a Chinei în Oceanul Indian şi în Sri Lanka, despre care susţine că fac parte din sfera sa de influenţă.

”Am primit astăzi autorizaţia (de la Ministerul Afacerilor Externe)”, a declarat Nirmal P. Silva, un oficial al autorităţilor portuare din Sri Lanka, făcând referire la permisiunea oferită navei de a rămâne în Hambantota în perioada 16 – 22 august.

Surse din cadrul Ministerului de Externe au confirmat că Sri Lanka şi-a reînnoit autorizaţia, dată iniţial pe 12 iulie.

Potrivit canalul indian CNN-News18, Yuan Wang 5 este o navă de spionaj cu dublă utilizare, folosită pentru urmărirea spaţiului şi prin satelit şi utilizată special în lansările de rachete balistice intercontinentale.

Citeşte şi: Scriitorul Salman Rushdie a fost ATACAT pe scenă în New York – Black News

În 2017, Sri Lanka s-a trezit în imposibilitatea de achitare a datoriei de 1,4 miliarde de dolari Beijingului pentru reconstrucţia portului Hambantota şi a trebuit să îl cedeze timp de 99 de ani unei companii chineze.

Ministerul indian de Externe a avertizat împotriva ”orice impact asupra securităţii şi intereselor economice ale Indiei, care ar lua toate măsurile necesare pentru a le proteja”.