DISTRIBUIȚI
dpa

Majoritatea celor aproape 3 milioane de persoane de origine turcă ce trăiesc pe teritoriul german sunt bine integrate, a declarat luni o purtătoare de cuvânt a cancelarului Angela Merkel, după ce fotbalistul Mesut Ozil a decis să se retragă din naţionala de fotbal a Germaniei, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Reprezentanta cancelarului german a subliniat că persoanele cu trecut legat de migraţie sunt binevenite în Germania.


Citeşte şi: ATAC armat la Toronto (VIDEO) – Doi morți și 13 răniți

Purtătoarea de cuvânt, care l-a descris pe Ozil drept un mare jucător de fotbal care a făcut foarte multe pentru echipa naţională a Germaniei, a subliniat că Angela Merkel respectă decizia jucătorului de origine turcă.

Mesut Ozil şi-a anunţat duminică retragerea din selecţionata Germaniei, evocând ‘rasismul’ din criticile care l-au vizat după eliminarea naţionalei Germaniei încă din primul tur al Cupei Mondiale de fotbal 2018.

Criticat după ce s-a fotografiat alături de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, înaintea Mondialului din Rusia, Ozil a dat asigurări că gestul său nu a avut „nicio intenţie politică”.

Citeşte şi: Un influent politician sud-coreean s-a aruncat de la fereastră

Mesut Ozil a rupt tăcerea după ce s-a aflat în centrul polemicii, în urma publicării faimoasei fotografii în care el şi compatriotul său Ilkay Gundogan (Manchester City) s-au pozat alături de şeful statului turc, aflat atunci în plină campanie electorală, înainte de a obţine un nou mandat de preşedinte. Acest lucru le-a adus celor doi jucători critici dure, mai ales după eliminarea prematură a campionilor mondiali din 2014 după faza grupelor CM 2018.

În vârstă de 29 ani, Mesut Ozil a părut deranjat în special de absenţa sprijinului Federaţiei germane de fotbal (DFB) şi a preşedintelui acesteia, Richard Grindel.

„În timp ce eu am încercat să-i explic lui Grindel moştenirea mea, rădăcinile mele, şi în consecinţă să îl fac să înţeleagă motivele care m-au condus să fac această fotografie, el era mai interesat să vorbească de propriile poziţii politice şi să minimalizeze opinia mea. Nu voi mai servi drept ţap ispăşitor pentru incompetenţa şi incapacitatea sa de a-şi face corect munca”, a conchis Ozil, autorul a 23 de goluri în 92 de partide disputate în tricoul naţionalei germane.