DISTRIBUIȚI
Operation World

Acordarea de azil politic liderului catalan Carles Puigdemont în Belgia nu ar fi ‘nerealist’ dacă el solicită acest lucru, a afirmat duminică ministrul belgian al migraţiei, Theo Francken, comentând în legătură cu situaţia din Spania după adoptarea, vineri, de către parlamentul catalan a unei declaraţii de independenţă, relatează Reuters. 

În timp ce nu există niciun indiciu că Puigdemont intenţionează să ajungă în Belgia, această ţară este una dintre puţinii membrii UE unde cetăţeni ai blocului comunitar pot cere azil politic.


‘Nu este nerealist dacă privim situaţia’, a explicat ministrul belgian pentru canalul de televiziune VTM.

‘Ei vorbesc vorbesc deja despre o condamnare la închisoare’, a spus Francken, membru al Partidului Naţionalist Flamand (N-VA). ‘Întrebarea este în ce măsură ar putea Puigdemont să aibă un proces echitabil’, a spus el.

Ar fi dificil pentru Spania să-l extrădeze pe Puigdemont într-un astfel de caz, a apreciat de asemenea oficialul belgian.

În timp ce majoritatea liderilor europeni au evitat să comenteze cu privire la criza din Spania, afirmând că este o problemă internă şi ar trebui să prevaleze constituţia ţării, premierul belgian Charles Michel a cerut restabilirea dialogului între Madrid şi Barcelona.

Relaţiile dintre Belgia şi Spania au fost tensionate într-un caz similar în anii ’90 şi în 2000 când ţara a refuzat să extrădeze un cuplu spaniol suspectat de legături cu gruparea separatistă bască ETA.

Curtea Constituţională din Spania a început o revizuire a votului pentru independenţa Cataloniei urmând ca procurorii să decidă dacă acesta a fost un act de rebeliune.

Parchetul General al Spaniei va declanşa săptămâna viitoare o procedură judiciară contra liderului catalan Carles Puigdemont pentru ‘nesupunere’, a anunţat vineri seară un purtător de cuvânt al Ministerului Public spaniol, la câteva ore după adoptarea de către parlamentul catalan a unei declaraţii de independenţă, menţionează AFP.

”Parchetul va prezenta săptămâna viitoare o plângere contra lui Carles Puigdemont pentru nesupunere”, infracţiune pentru care pedeapsa poate ajunge la 30 de ani de închisoare, a indicat reprezentantul Parchetului spaniol.

Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri o rezoluţie care declară că regiunea din nord-estul Spaniei devine un ‘stat independent luând forma unei republici’.

La scurt timp, Senatul de la Madrid a votat pentru a-i permite guvernului să suspende autonomia Cataloniei, o măsură fără precedent în 40 de ani de democraţie. Guvernul spaniol vrea să destituie executivul regional, să controleze poliţia catalană şi să pună sub tutelă parlamentul regional.