DISTRIBUIȚI
PressTV

Ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, a estimat luni, la Buenos Aires, că doar sprijinul politic al Uniunii Europene nu este suficient pentru a salva acordul internaţional privind programul nuclear al Teheranului, transmite DPA, potrivit agerpres.

Aflat în capitala argentiniană pentru a participa la reuniunea miniştrilor de externe din G20, Zarif a avut o întâlnire cu comisarul european pentru politici climatice şi energie, Miguel Arias Canete, în cursul căreia a afirmat clar că UE trebuie să adopte mai multe măsuri practice ‘pentru a-şi spori investiţiile în Iran’.


Citește și : Două partide importante din R. Moldova în susţin pe Andrei Năstase la primăria Chişinăului

Şeful diplomaţiei iraniene a spus că sprijinul UE pentru acordul nuclear contrastează cu ameninţarea făcută de mai multe companii europene importante de a se retrage din cooperarea cu Iranul.

”Aşteptările publice ale Iranului de la UE de a salvgarda realizările acordului au sporit de la decizia SUA de a se retrage din acesta”, a subliniat oficialul iranian. În câteva săptămâni, Teheranul vrea ca Uniunea Europeană să garanteze avantajele economice care i-au fost promise în schimbul deciziei de a-şi opri programul de înarmare nucleară.

În acelaşi timp, ministrul de externe german Heiko Maas le-a cerut celorlalte semnatare ale acordului din 2015 să susţină documentul. ”A renunţa înseamnă a intra într-un viitor complet incert în ceea ce priveşte chestiunea armelor nucleare în Iran. De fapt, nu este vorba despre Iran, ci despre interesele noastre de securitate iniţiale, germane şi europene”, a argumentat Maas.

Acordul internaţional privind programul nuclear iranian a fost semnat la 14 iulie 2015 de Teheran şi şase mari puteri ale lumii: SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China şi Germania.

Citește și : Madridul reacţionează după ce Quim Torra şi-a anunţat lista de miniştri

Preşedintele american, Donald Trump, a criticat constant acordul, în care se promite ridicarea sancţiunilor impuse Teheranului în schimbul încetării de către Iran a eforturilor sale de dezvoltare a armelor nucleare. Trump a solicitat eliminarea din acord a clauzelor de caducitate pentru unele restricţii pe care SUA le impune Iranului, reguli mai dure privind inspecţiile şi limitarea dezvoltării rachetelor cu rază lungă de acţiune de către iranieni.